Cuprins:
Apariția noilor tulpini de COVID, mai contagioase, din Marea Britanie și din Africa de Sud, a dat bătăi de cap autorităților, care se grăbesc acum să ducă la bun sfârșit campania de vaccinare pentru a proteja populația de un nou val epidemic mai agresiv.
Dacă varianta din Africa de Sud îi îngrijorează mai mult pe experți, tulpina din Marea Britanie este deocamdată mai aproape de noi și a fost depistată deja în zeci de țări din Europa și din întreaga lume.
Noua tulpină de COVID apărută în Marea Britanie, prezentă și în România
UPDATE 8 aprilie: Au fost identificate 676 de cazuri noi de infectare cu noile tulpini SARS-CoV-2 în România, din care 670 sunt cu varianta britanica. Patru cazuri de infectare sunt cu tulpina depistată în Africa de Sud, iar alte două, cu tulpina braziliană.
UPDATE 6 aprilie: Tulpina britanică, mai contagioasă, a fost identificată în toate cele 92 de probe analizate de Medlife.
UPDATE 25 martie: INSP a transmis că este foarte probabil ca noua tulpină COVID din Marea Britanie să fie dominantă în România. Varianta britanică a coronavirusului circulă deja în 71% din județe, dintre care aproape jumătate sunt în București, se arată în analiza făcută de INSP.
În 2021, au fost confirmate 542 de cazuri de infectare cu varianta britanică, potrivit INSP.
UPDATE 19 martie: În urma analizării unui nou lot de 94 de probe, alese în mod aleatoriu, MedLife a identificat 88 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7.
UPDATE 9 martie: INSP a anunțat, marți, 9 martie, că 378 din 382 de probe recoltate de la pacienți cu COVID și analizate în laborator au arătat prezența tulpinii britanice a noului coronavirus.
UPDATE 2 martie: Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a anunţat că sunt 200 de cazuri confirmate cu noua tulpină britanică de COVID până la acest moment.
UPDATE 23 februarie: O analiză INSP arată că noua tulpina britanica s-a răspândit în jumătate din județele din România. În viitorul apropiat, potrivit aceleiași surse, tulpina va fi prezentă pe între teritoriul țării.
Luni, 23 februarie, INSP a transmis că numărul cazurilor cu noua tulpină confirmare în România a ajuns la 164. Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în București (92).
UPDATE 18 februarie: Ministerul Sănătății a anunțat că până în prezent au fost confirmate în România 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină COVID din Marea Britanie. Mai mult de jumătate în București.
UPDATE 11 februarie: Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava avertizează că nouă tulpină are o răspândire accentuată într-o mare parte a României. În ultima săptămână, universitatea a analizat 47 de probe, din care 14 au ieșit pozitive pentru noua tulpină britanică. Pacienții cu noua tulpină sunt pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.
Numărul cazurilor confirmate până acum în România este 64.
UPDATE 10 februarie: Încă cinci cazuri de infectare cu noua tulpina au fost confirmate în Botoșani. Numătul total al cazurilor cu această tulpină în România a ajuns la 64.
UPDATE 9 februarie: Trei cazuri noi de infectare cu noua tulpină COVID din Marea Britanie au fost confirmate în România, numărul total al cazurilor ajungând la 59. Cele trei cazuri noi vin din București, Cluj și Covasna.
UPDATE 8 februarie: Numărul cazurilor de infectare cu tulpina britanică a noului coronavirus a ajuns la 56, după ce alte două noi infecții au fost confirmate în București, la un bebeluș și un bărbat de 41 de ani.
UPDATE 5 februarie: Încă 27 de cazuri de infectare cu noua tulpină COVID au fost confirmate, majoritatea fiind în București și județul Ilfov.
UPDATE 2 februarie: Ministerul Sănătății a transmis că alți șase români au fost confirmați cu noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie.
UPDATE 29 ianuarie: Încă 10 cazuri de infectare cu tulpina noua COVID din Marea Britanie au fost confirmate în urma analizării mai multor probe la clinica privată Medlife.
În total, numărul persoanelor confirmate cu tulpina noua de coronavirus a ajuns la 18.
UPDATE 27 ianuarie. Numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină britanică a ajuns la 8, după ce alte trei persoane au fost confirmate.
UPDATE 26 ianuarie: Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină COVID a fost confirmat la Constanța, la un bărbat care nu a călătorit în Marea Britanie.
În București, 16 persoane de la o școală din București care au intrat în contact cu o persoană confirmată cu tulpina britanică au fost testate pozitiv pentru COVID. Aia după ce se va face secvențierea se va putea confirma sau infirma dacă aceestea s-au infectat tot cu noua tulpină.
UPDATE 25 ianuarie: Un nou caz de infectare cu noua tulpina COVID din Marea Britanie a fost confirmat la un pacient din Suceava. Acesta s-a întors recent dintr-o călătorie în Marea Britanie.
UPDATE 22 ianuarie: Au fost confirmate încă două cazuri de infectare cu noua tulpină. Cei doi pacienți se află în prezent internați la Spitalul Matei Balș din București.
Ministerul Sănătății a anunțat pe 8 ianuarie că noua tulpină COVID din Marea Britanie a fost confirmată în România la o tânără din Giurgiu pe 8 ianuarie 2021. Studiile au arătat că noua tulpină COVID din Marea Britanie este mai contagioasă.
Noua variantă a coronavirusului a fost depistată la o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.
”Ea s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat vineri, pentru B1 TV, dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Femeia, care are simptome ușoare, a declarat că nu își dă seama cum s-a infectat cu această tulpină a virusului, urmând ca o anchetă epidemiologică să stabilească acest lucru.
Primul român suspectat că ar avea noua tulpină de COVID se află într-un centru de detenție din Dunquerque, în Franța.
Doi deținuți, nou-veniți la centrul de arest preventiv din Dunkerque, pe 21 decembrie, au avut rezultate pozitive pentru COVID-19. Unul dintre cei doi este puternic suspectat că e purtător al noii variantei britanice a virusului, despre care se spune că ar putea fi mai contagios. Se fac teste suplimentare pentru a confirma sau nu contaminarea cu noua tulpină, a precizat pe 1 ianuarie canalul public de televiziune France 3.
Cei doi deținuți de origine română sunt șoferi de TIR și au fost arestați pentru trafic ilegal de migranți, scrie Delta FM.
Noua tulpină COVID – cum se deosebește de prima variantă de coronavirus
Noua variantă a virusului, cunoscută sub numele B.1.1.7, a acumulat nu mai puțin de 17 mutații dintr-odată.
În vreme ce simplul număr de mutații dintr-o nouă variantă este problematic, ceea ce este mai îngrijorător este felul în care mutațiile, luate împreună, ar putea schimba felul în care virusul operează, spune William Haseltine, expert în boli infecțioase, cercetător și președinte al unui think-tank global în domeniul sănătății – ACCESS Health International.
Una dintre mutații, spre exemplu, N501Y, face ca proteina „cu țepi” a virusului să se atașeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutație explică cel mai probabil de ce noua variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei, explică expertul.
A doua mutație a proteinei „cu țepi”, 69-70del, șterge doi aminoacizi, permițând astfel virusului să evite o parte din răspunsurile imunitare și, combinată cu o altă mutație, îl poate face mai transmisibil.
Mutația 69-70del a fost găsită și în alte tulpini – inclusiv în cea care a infectat nurcile din Danemarca – și pare să apară în momentul în care pacienții poartă virusul timp de mai multe luni, în vreme ce se află sub presiune imunitară, nu neapărat din partea propriului organism, dar în urma unor tratamente precum cel cu plasmă convalescentă.
O a treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, observă Haseltine.
Mutațiile care afectează alte două proteine – ORF1ab și proteina N – sunt, de asemenea, suspecte că ar permite virusului să se înmulțească mai rapid și să evite sistemul imunitar, deși și în acest caz este nevoie de mai multe cercetări.
Cum se transmite noua tulpină – cât de contagioasă este
Noua tulpină a virusului se transmite prin aceleași moduri ca tulpina originală a virusului, diferența fiind că noua tulpină COVID este mai contagioasă.
Primul mod de transmitere a coronavirusului identificat este cel al picăturilor de salivă expulzate de o persoană infectată în timp ce tuşeşte sau strănută, dar şi atunci când cântă sau vorbeşte.
Oamenii de ştiinţă cred că pentru aceasta este nevoie de o apropiere, de la un metru la un metru şi jumătate, estimare care se regăseşte în recomandările sanitare oficiale privind distanţarea fizică.
Virusul se poate ataşa, de asemenea, de o suprafaţă contaminată cu picături, precum mâini, şerveţele, ochelari, robinete, clanţe, butoane de lift, balustrade şi altele. Riscul de contaminare apare dacă după intrarea în contact cu acestea este atinsă faţa.
În spaţiile închise, slab ventilate, aerosolii, nori de picături microscopice de particule virale care sunt eliberate doar prin respiraţie pot parcurge distanţe mai mari şi pot ateriza direct pe faţa altor persoane într-un perimetru de aproximativ doi metri. Se estimează că aceşti nori invizibili rămân suspendaţi în aer minute sau chiar ore, în funcţie de ventilaţie.
Cât de contagioasă este noua tulpină însă?
Într-o conferință de presă ținută sâmbătă, consilierul guvernamental Patrick Vallance a declarat că varianta B.1.1.7 a apărut inițial într-un virus izolat pe 20 septembrie și că la mijlocul lui noiembrie, această nouă variantă reprezenta deja 26% din cazuri.
”În săptămâna care a început pe 9 decembrie, aceste cifre erau deja mai mari. În Londra, spre exemplu, peste 60% din toate cazurile erau produse de noua variantă a virusului”, a explicat acesta.
Graficul de mai jos, realizat pe baza testelor făcute în Marea Britanie, arată cum noua variantă a virusului (cu portocaliu) a devenit rapid cea dominantă în zona Londrei, în estul și sud-estul Angliei.
Boris Johnson a mers mai departe și a declarat că pe baza unor studii preliminare se poate spune că mutația a făcut virusul cu 70% mai transmisibil decât până acum.
Nu există studii definitive, dar experții britanici au reiterat că această tulpină este cu 50-70% mai contagioasă.
Noua tulpină de COVID-19 – simptome
UPDATE 28 IANUARIE 2021: Un studiu al Oficiului pentru Statistici Naționale (ONS) din Londra arată care sunt cele mai frecvente simptome ale noii variante de coronavirus. Astfel, după un studiu pe 6.000 de pacienți, rezultatele sunt următoarele:
Tusea, oboseala, durerile în gât și durerile musculare sunt mai frecvente la persoanele care au fost depistate pozitiv pentru noua variantă de coronavirus din Marea Britanie.
3.500 de persoane infectate cu noua variantă de coronavirus:
- 35% au spus că au tușit;
- 32% au spus că suferă de oboseală;
- 25% au avut dureri musculare;
- 21,8% au avut dureri în gât.
2.500 de persoane infectate cu varianta veche de COVID:
- 28% au avut tuse;
- 29% au obosit;
- 21% au avut dureri musculare;
- 19% aveau o durere în gât.
Simptomele infectării cu noua tulpină a COVID-19 sunt identice cu cele ale infectării cu tulpina originală.
Cele mai frecvente simptome: febră, tuse seacă, oboseală.
Simptome mai puțin frecvente: dureri de cap și dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, dureri de cap, pierderea gustului sau a mirosului, o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare.
Simptome grave: dificultăți de respirație sau dispnee, durere sau presiune toracică, incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca.
Tratament și vaccin pentru noua tulpină de COVID-19
Un studiu Pfizer a arătat că vaccinul său este eficient împotriva unor mutații ale tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud.
Studiul, realizat de Pfizer și de cercetătorii de la Universitatea din Texas, a arătat că vaccinul este eficient în neutralizarea virusului care prezintă mutația cunoscută sub numele de N501Y.
Mutația ar putea fi cea responsabilă pentru capacitatea virusului de a se transmite mai rapid. Oamenii de știință se temeau că aceeași mutație, care afectează proteina cu țepi, ar face ca virusul să evite efectul anticorpilor generați de vaccin, a declarat Phil Dormitzer, unul dintre experții Pfizer.
Studiul a fost derulat pe sângele extras de la oamenii care primit vaccinul Pfizer. Rezultatele sale sunt limitate, deoarece nu a verificat toate mutațiile găsite în cele două variante diferite ale virusului.
Dormitzer a precizat că este încurajator că vaccinul pare să fie eficient împotriva mutației N501Y, dar și a altor 15 mutații pe care a fost testat.
„Deci, până acum, am testat 16 mutații diferite și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Asta este o veste bună”, a spus el. „Asta nu înseamnă că a 17-a mutație nu va avea efect”, a adăugat expertul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!