Investigațiile jurnalistice ale Gazetei & Libertatea de după Colectiv au început pe 2 noiembrie 2015, când publicul a aflat că la Spitalul de Urgență Floreasca zace nefolosită o unitate modernă de mari arși, realizată pe bani publici. Numai dotările costaseră 5 milioane de euro.
9 aprilie 2015: Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată în prezența ministrului Nicolae Bănicioiu.
30 octombrie 2015: are loc incendiul de la Colectiv și răniții ajung în mai multe spitale, fără dotări pentru mari arși.
2 noiembrie 2016: publicul află că cea mai modernă secție de mari Arși din România, inaugurată de două ori, nu funcționează, nu a internat niciun ars, nici înainte, nici în timpul dezastrului de la Colectiv.
După publicarea investigației din Gazeta Sporturilor, ministrul Nicolae Bănicioiu a fost sunat de Europa FM și a spus că ”e în stare de a fi funcțională”. Întrebat ce înseamnă ”în stare de a fi funcțională”, ministrul a admis că ”din câte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în câteva zile”. N-a devenit nici după luni de zile funcțională și DNA a trimis în instanță pe responsabili!
Băluță a promis cum a promis Bănicioiu
27 august 2020: La Spitalul Bagdasar-Arseni s-a inaugurat o „unitate modernă în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde”, după cum era prezentată într-o știre Agerpres.
Cele 3 noi paturi de la Bagdasar duceau numărul total al paturilor pentru pacienții cu arsuri grave la 26, conform TVR. Practic, ele reprezintă 11,5% din locurile pentru mari arși din România.
13,5 milioane de lei s-au plătit pentru noua secție: 7,5 din partea Primăriei Sector 4 și 6 din partea Ministerului Sănătății.
Prezent la inaugurare, primarul Daniel Băluță a punctat că totul va fi gata în maximum 2-3 săptămâni.
”Atunci când îţi doreşti, atunci când te implici, când pui oamenii în faţa tuturor lucrurilor, cu certitudine lucrurile, după cum vedeţi, şi ies. Am realizat aici o investiţie de aproximativ 7.500.000 de lei într-o unitate ultramodernă”, spunea edilul reales la fix o lună după ce a inaugurat cu fast noua unitate de mari arși.
Doar că, deocamdată, cele 3 locuri nu sunt încă folosite.
Nu are încă aviz de la DSP
Motivul, unitatea nu și-a primit încă avizul de la DSP, deși a depus documentația la Direcția de Sănătate Publică București.
Mai mult, nu există nici personal suplimentar pentru noua unitate.
La fix două luni de la inaugurare și chiar la 5 ani după incendiul de la Colectiv, în urma căruia mulți răniți au fost aduși și la Bagdasar-Arseni.
Atunci, răniții de la incendiul din clubul bucureștean au fost aduși într-o secție făcută peste noapte, fără avizul Ministerului Sănătății.
Asta în timp ce secția ultramodernă de la Floreasca, inaugurată în aprilie 2015, era nefuncțională în octombrie 2015.
”Momentan, pacienții pot fi tratați cum au fost tratați până acum”
Managerul Andi Nodiț confirmă situația, însă spune că avizul va veni în câteva zile.
”Ca să vă răspund concret, suntem în avizare, și din ce am înțeles de la DSP, va mai dura câteva zile. Este vorba de un proces birocratic, avizarea se face în urma unei proceduri foarte riguroase. Noi am demarat imediat după recepționarea noului spațiu, dar știți cum este, a durat până ce a ajuns documentația la DSP. Și este de înțeles, nici ei nu au o echipă mare ca Armata României”, a precizat managerul de la Bagdasar-Arseni.
Acesta a punctat că marii arși au fost tratați în toată această perioadă la spital, noua unitate presupune doar trei paturi, amenajate într-un spațiu nou printr-o investiție de aproape 3 milioane de euro, mai mult de jumătate fiind acordată de către Primăria Sectorului 4.
”Sunt trei paturi, care sunt prevăzute în schema spitalului, și care urmează să fie funcționale într-un spațiu amenajat într-adevăr printr-o investiție a Primăriei. Până în acest moment, acel nou spațiu a fost într-adevăr nefuncțional pentru că fără avizarea DSP nu-și poate asuma nimeni să trateze pacienții în noua unitate de Mari Arși.
Dar, să ne înțelegem. Pacienții pot fi tratați așa cum au fost tratați și până acum. Secția de Chirurgie Plastică și cea de ATI au primit în continuare Mari Arși. După avizare, pacienții ăștia vor putea să fie tratați în condiții mult mai ok în zona cu trei paturi de la Bagdasar-Arseni”, a spus Andi Nodiț.
De asemenea, managerul a punctat că există în continuare problema lipsei de personal pentru noua unitate de Mari Arși, care are nevoie de specialiști ATI.
”S-au făcut demersuri pentru angajări, dar este foarte complicat în perioada asta să găsești medici ATI”, a completat managerul Bagdasar-Arseni, perioada COVID punând într-adevăr o presiune enormă pe specialitatea medicilor ATI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro