„Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând cu luna octombrie, când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulante”, a spus medicul Rafila.
Medicul a adăugat că, în paralel cu doza a patra de vaccin, se va administra şi vaccinul antigripal categoriilor la risc, persoane peste 65 de ani, persoane cu comorbidităţi şi femei gravide.
Întrebat dacă masca ar putea deveni obligatorie în spaţiile publice, Rafila a spus că instituția pe care o conduce nu are această atribuție, însă a făcut apel la portul voluntar al măștii, mai ales în spațiile închise.
„Este un sezon foarte cald în acest an, cred că conformarea voluntară este mai importantă decât obligativitatea, pentru că în cazul utilizării măştii este foarte important să foloseşti masca corect”, a mai spus Rafila.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vrea ca până în toamnă să aprobe vaccinurile adaptate la noile tulpini, pentru a începe atunci o nouă campanie de imunizare în UE.
Ca să fie aprobate, studiile clinice ar trebui să arate că versiunile serurilor sunt mai eficiente împotriva Omicron și a altor tulpini decât vaccinurile care sunt în prezent în uz.
Moderna și Pfizer-BioNTech, companiile care au dezvoltat vaccinuri pe bază de ARN mesager, sunt aproape de final. Ambele companii au reușit să creeze o variantă de vaccin mult mai eficient în fața tulpinii Omicron.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro