Institutul de Sănătate Publică din Franţa a demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica persoanele care au intrat în contact cu pacientul infectat.

Această subtulpină din familia Omicron, aflată în atenția constantă a Organizației Mondiale a Sănătății, preocupă în mod deosebit oamenii de știință din cauza numărului semnificativ de mutații pe care le conține. Această caracteristică o face susceptibilă la o evoluție mai accentuată și la o răspândire mai rapidă, așa cum a spus Brigitte Autran, președinta Comitetului de supraveghere și anticipare a riscurilor sanitare.

OMS a clasificat Pirola în categoria variantelor aflate sub supraveghere din cauza numărului foarte mare de mutaţii ale proteinei Spike pe care o poartă. Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său ţepos şi care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei.

Totuși, chiar dacă BA.2.86 ar provoca o creştere majoră de infecţii, „nu ne aşteptăm să vedem niveluri comparabile de îmbolnăviri grave şi decese cu cele pe care le-am văzut la începutul pandemiei, când s-au răspândit variantele Alpha, Delta sau Omicron”, a susținut recent François Balloux, care deţine catedra de bioinformatică la University College London.

Noua variantă de COVID a fost identificată prima dată pe 24 iulie, în Danemarca. Ulterior, s-a răspândit în mai multe țări, precum Anglia, Statele Unite şi Israel.

Urmărește-ne pe Google News