„Sunt intemperii fără precedent, care are un impact uriaş în nordul ţării”, a declarat ministrul gestionării situaţiilor de urgenţă, Kieran McAnulty.
Este a treia oară în istorie când Noua Zeelandă declară stare de urgenţă, după atentatele de la Christchurch din 2019 şi pandemia de COVID-19 din 2020.
Starea de urgenţă a fost declarată iniţial în cinci regiuni din nordul arhipelagului, afectând aproape o treime din cei 5,1 milioane de locuitori ai ţării.
„Ne confruntăm cu inundaţii pe scară largă, alunecări de teren, drumuri şi alte infrastructuri deteriorate“, a adăugat ministrul.
Deşi furtuna a fost retrogradată de la statutul de ciclon pe măsură ce s-a apropiat de Noua Zeelandă duminică, ploile abundente şi vânturile puternice au smuls copaci, au deteriorat drumuri şi au doborât liniile electrice. Un pompier este dat dispărut, au informat autorităţile.
Premierul neozeelandez, Chris Hipkins, cu reşedinţa la Wellington, s-a numărat printre cele câteva mii de persoane blocate la Auckland (nord), după ce zborurile au fost anulate din cauza furtunii.
„Lucrurile se vor înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească“, a declarat Hipkins într-o conferinţă de presă luni, îndemnând populaţia să se „pregătească“ şi „să stea în casă dacă este posibil”.
Rafale de vânt de până la 140 de kilometri pe oră s-au abătut asupra nordului Noii Zeelande, în timp ce podul portului Auckland a fost zguduit de rafale de până la 110 kilometri pe oră.
Auckland, cel mai mare oraş al ţării (1,6 milioane de locuitori), abia îşi revenea după inundaţiile neaşteptate care au făcut patru morţi şi au constrâns mii de persoane să îşi părăsească locuinţele luna trecută.
Condiţiile meteo au perturbat, de asemenea, reţeaua de transport din Noua Zeelandă, zborurile, trenurile şi orarele autobuzelor, toate fiind grav afectate. Air New Zealand a indicat că până în prezent a anulat 509 zboruri, dar se aşteaptă să reia traficul normal marţi. Compania aeriană a spus că 10.000 de clienţi internaţionali au fost afectaţi de aceste anulări.