Este al doilea deces din Noua Zeelandă asociat cu acest efect advers cunoscut, dar rar al vaccinului anti-COVID, după ce în august autorităţile sanitare au raportat decesul unei femei care făcuse ambele doze.
„Ţinând cont de informaţiile actuale disponibile, Consiliul de administrație a considerat că miocardita a fost probabil cauzată de vaccinare la această persoană”, a transmis comitetul independent pentru monitorizarea siguranţei vaccinurilor, într-un comunicat.
Bărbatul a murit în interval de două săptămâni după prima doză. El nu a solicitat sfat ori tratament de la medic pentru simptomele sale.
Un purtător de cuvânt al companiei Pfizer a declarat că societatea a luat la cunoştinţă decesul din Noua Zeelandă şi monitorizează toate rapoartele despre posibile „evenimente” adverse, dar crede în continuare că raportul beneficii-riscuri pentru vaccinul său este unul pozitiv.
Consiliul neozeelandez pentru siguranţa vaccinurilor a mai afirmat că încă doi oameni, dintre care un copil de 13 ani, au murit posibil din cauza miocarditei după ce au fost vaccinaţi.
Consiliul a precizat însă că mai are nevoie de detalii suplimentare înainte de a asocia moartea copilului cu vaccinarea, în timp ce celălalt deces, cel al unui bărbat de 60 de ani, a fost puțin probabil să aibă legătură cu vaccinul.
În ciuda efectelor adverse rare, consiliul a spus că beneficiile vaccinării depăşesc cu mult riscurile.
Miocardita poate limita capacitatea inimii de a pompa sânge şi poate altera ritmul cardiac. La începutul lunii iunie, un studiu din Israel a confirmat „posibila legătură” între vaccinarea cu Pfizer și apariția unor cazuri rare de miocardită.
Cercetarea a susținut atunci că aceste cazuri rare de inflamare a mușchiului inimii au fost în majoritate ușoare și au afectat în special bărbați tineri, cu vârsta sub 30 de ani.
Pe 9 iulie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat ca miocarditele și pericarditele să fie trecute drept posibile efecte secundare în prospectul vaccinurilor mARN împotriva COVID produse de Pfizer și Moderna.