Chalky Island este o insulă de aproximativ cinci kilometri pătrați din Pacific, sud-vestul Noii Zeelande, și face parte din Parcul Național Fiordland, rezervație naturală și pentru animale.

Insula găzduiește multe specii pe cale de dispariție și extrem de rare, inclusiv kiwi mici și singura specie de papagali care nu poate zbura: kakapo. 

Această liniște idilică a fost tulburată de un intrus prădător, în august 2022, descoperit de Departamentul pentru Conservarea Naturii (DOC). Era pentru prima dată când un prădător a fost observat pe Insula Chalky, din 1999 încoace.

Hemelinele au în jur de 30 de centimetri lungime și aproximativ 250 de grame. Foto: Profimedia

În operațiunea de prindere a animalului a fost angajat un adevărat contingent mare: pe lângă experți, câini și camere de supraveghere, bărci și chiar elicoptere au fost implicate și în ceea ce a fost denumită „Operațiunea Intrusul”.

Abia după opt luni, animalul, o hermelină (hermină), a fost prins și ucis. 

Costurile pentru această operațiune sunt consemnate într-un raport anual: 300.000 de dolari neozeelandezi (în jur de 160.000 de euro) au fost cheltuiți!

Pentru unii, inclusiv pentru Asociația Contribuabililor din Noua Zeelandă, mai conservatoare, suma a fost un motiv pentru de ridicat din sprâncene: „Ce ați folosit pentru a o ucide? Ați tras cu rachete?”.

Experții au subliniat însă că ar fi fost mult mai scump dacă nu ar fi acționat. „Inacțiunea ar fi fost mai costisitoare, cu consecințe potențial devastatoare pentru populația noastră de kakapo”, a explicat Aaron Fleming, director de operațiuni DOC. 

Papagalii ar fi trebuit evacuați de pe insulă, operațiune care, potrivit lui Fleming, ar fi costat câteva milioane de dolari neozeelandezi.

Potrivit DOC, herminele au avut un impact major asupra populației de păsări din Noua Zeelandă: ucid aproximativ 25 de milioane în fiecare an. 

Deși au ajutat cândva, în special la controlul populațiilor de iepuri care distrugeau pășunile unde pășteau turmele de oi, micile mamifere au devenit acum „o amenințare”.

Guvernul națiunii insulare urmărește un proiect din 2016 prin care intenționează să elimine astfel de prădători până în 2050.

Urmărește-ne pe Google News