Noua Zeelandă a oprit ”transmiterea comunitară nedetectată” a coronavirusului, iar restricțiile impuse cetățenilor pentru controlul epidemiei vor începe să fie ridicate din această seară, a anunțat premierul Jacinda Ardern.
”Am câștigat această bătălie. Dar trebuie să rămânem vigilenți dacă vrem să rămânem victorioși”, a spus Ardern, care a fost lăudată în presa occidentală pentru felul în care a coordonat strategia de luptă împotriva epidemiei.
Ea a avertizat că ”eliminarea” virusului nu înseamnă că acesta a dispărut definitiv, ci că autoritățile sunt acum în control și știu de unde apar noile cazuri.
Restricțiile, ridicate cu precauție
La ora 23.59, luni, Noua Zeelandă își va ridica carantina care a intrat în vigoare acum patru săptămâni.
În ultima lună, aproape toate afacerile au fost închise, la fel și școlile, iar populația a fost nevoită să rămână în case, cu excepția vizitelor la supermarket sau a plimbărilor scurte.
Mai întâi, își vor deschide porțile, cu restricții, unele magazine, dar nu și marile centre comerciale.
Angajații se vor putea întoarce la birou, dar numai dacă firmele au pus în practică planuri de siguranță și igienă. Autoritățile se așteaptă ca aproximativ un milion de oameni să se întoarcă la muncă de marți.
De miercuri se deschid și școlile, dar numai pentru unii elevi.
Iar Ardern i-a avertizat pe cetățeni să nu aducă prea mulți oameni din afară în ”bula familiei extinse”.
”Deschidem economia, dar nu deschidem viețile sociale ale oamenilor”, a spus ea.
Discuțiile despre călătoriile peste hotare nu sunt la ordinea zilei, dar premierul și-a exprimat speranța că împreună cu Australia, Noua Zeelandă ar putea să formeze o bulă care să permită călătorii între cele două țări, ”cândva în viitor”.
Noua Zeelandă ”a zdrobit” curba de creștere a epidemiei
Autoritățile au confirmat în ultimele zile cifre tot mai mici ale noilor infecții. Duminică, spre exemplu, a fost anunțat un singur nou caz.
Dar epidemia a părut sub control tot timpul. Doar 19 oameni au murit până acum, într-o țară cu aproape cinci milioane de cetățeni.
Noua Zeelandă a impus măsuri restrictive dure foarte devreme, într-un moment în care în țară apăruseră doar câteva zeci de cazuri.
Faptul că țara este una izolată de restul lumii și fără o densitate mare a populației a fost fără îndoială un avantaj.
Dar și diferența dintre Noua Zeelandă și celelalte țări a fost una dramatică, așa cum arată graficul Financial Time de mai jos.
Comentatorii internaționali au subliniat că abilitățile șefei guvernului, care s-a bazat pe știință și pe empatie pentru a coordona strategia și pentru a comunica cetățenilor rezultatele, au fost cruciale.