Din martie 2020, când Noua Zeelandă și-a închis granițele pe fondul pandemiei, avioanele de pasageri au fost folosite mai mult pentru transportul de marfă. Dar sâmbătă, aproximativ 300 de locuitori din Auckland, cel mai mare oraș din țară, s-au îmbarcat din nou la bordul unei aeronave Air New Zealand, pe aeroportul internațional al orașului. Nu vor pleca într-o călătorie, ci vor primi o doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Cărucioarele cu care altădată era transportată mâncarea în avion au fost umplute cu gheață carbonică pentru ca vaccinurile să fie păstrate la temperatura potrivită.

„Este unic”, spune un tânăr de 30 de ani, care a fost vaccinat în avion cu a doua doză de ser. După ce i-a fost administrat vaccinul de către un cadru medical, bărbatul a fost condus la clasa economică de către un membru al echipajului aeronavei, îmbrăcat în uniformă, pentru cele 15 minute postvaccinare.

Vaccinarea în avion este doar una dintre metodele la care au recurs autoritățile din Noua Zeelandă în cadrul efortului de a încuraja vaccinarea. Zeci de evenimente sunt organizate în toată țara în „Super Sâmbăta” în care se dorește doborârea recordului național pentru cele mai multe doze administrate în 24 de ore – 93.000.

350.000 de sloturi de vaccinare au fost create, iar până la ora locală 16.30, la nivelul întregii țări fuseseră administrate 120.000 de doze.

Oamenii au fost atrași în centrele de vaccinare cu anunțuri potrivit cărora vor asculta muzică live și vor primi pui la rotisor sau alte premii. În același timp, la posturile naționale de televiziune a fost organizat un program live denumit „vaxathon” (maraton de vaccinare – n.r.), cu participarea multor vedete locale care au încurajat imunizarea.

În unele comunități, „Super Sâmbătă Vaxathlon” a fost o ocazie ca oamenii să se revadă cu persoane dragi cu care nu s-au mai întâlnit de multă vreme din cauza pandemiei. Un eveniment pro-vaccinare intitulat „Protejarea ta și Whanau de COVID-19”, folosind cuvântul maori pentru familie, a fost găzduit de Universitatea din Auckland și Mongrel Mob, o bandă de stradă, cu legături strânse cu comunitatea maori.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă, deși se confruntă cu riscuri suplimentare cauzate de coronavirus, populația indigenă maori are cu circa 30% mai puține șanse de a fi vaccinată decât populația generală.

În „Super Sâmbăta”, conducerea unei case de întâlnire a membrilor comunității maori speră să fie vaccinați până la 500 de oameni, care vor primi stimulente, precum o lună de energie electrică gratuită, un grătar cu cârnați sau cutii cu alimente.

În cea mai mare parte a pandemiei, Noua Zeelandă a aplicat cu succes strategia „zero-COVID”, în cadrul căreia a limitat transmiterea comunitară a virusului. Aceasta a fost însă abandonată după apariția unui focar provocat de varianta Delta, în luna august, astfel că autoritățile s-au reorientat către măsuri care presupun mai degrabă conviețuirea cu virusul decât eliminarea lui.

La nivelul întregii țări, 83% din populația cu vârsta de peste 12 ani a primit o primă doză de vaccin, iar 62% a îndeplinit schema completă de imunizare.

Spre deosebire statul vecin, Australia, Noua Zeelandă nu a stabilit ținte oficiale de vaccinare pentru ridicarea restricțiilor. În schimb, țara încearcă să se apropie cât mai mult de imunizarea completă a populației.

„Noua Zeelandă a fost lider mondial în menținerea unui număr mic de cazuri, spitalizări și decese, precum și în asigurarea unei economii puternice și a unui șomaj scăzut. Cred că putem fi lideri mondiali și în materie de vaccinuri”, a declarat marți premierul Jacinda Ardern într-o conferință de presă.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News