„Înainte spuneam că trebuie să rămânem acasă pentru a salva vieţi, acum trebuie să ne vaccinăm pentru a le salva”, a declarat Jacinda Ardern în cadrul unei conferințe de presă, fără a anunța o dată exactă până la care ar trebui să fie atins obiectul de vaccinare.
Totodată, prim-ministrul a anunțat că Auckland, orașul cel mai populat din țară, va ieși din lockdown după ce va atinge același obiectiv de vaccinare.
Ulterior, Noua Zeelandă va aplica un sistem de tip „semafor” pentru a gestiona redeschiderea activităților comerciale și a altor sectoare. În cadrul acestuia, roșu indică o situație de risc, în timp ce verdele este echivalent cu reluarea activităților normale.
De la începutul pandemiei, Noua Zeelandă a adoptat strategia „zero COVID”, prin care s-a dorit eliminarea tuturor cazurilor de infectare din țară. Astfel, autoritățile au decis închiderea granițelor și au impus lockdown-uri.
Însă în contextul răspândirii accelerate a variantei Delta, s-a luat decizia renunțării la strategia care nu mai dădea roade, și s-a ajuns la concluzia că singura soluție este cea în care populația coexistă cu virusul.
În paralel, autoritățile au încercat să accelereze campania de vaccinare anti-COVID. Ca parte a acestui efort, pe 16 octombrie, a fost organizată „Super Sâmbăta Vaxathlon”, o campanie menită să încurajeze vaccinările împotriva coronavirusului, la nivel național. Pentru asta, țara a adoptat o abordare diferită, fiind organizate grătare, evenimente cu muzică live sau un teledon pentru vaccinare. Un centru de vaccinare a fost amenajat inclusiv într-un avion Boeing 787. 2,5% din populația eligibilă a fost vaccinată în cadrul maratonului.
Autoritățile din Noua Zeelandă au confirmat, vineri, 129 de cazuri noi de COVID. De la începutul pandemiei, țara a înregistrat 5.300 de infectări și 28 de decese.
Foto: Profimedia