Competiția Pasărea Anului din Noua Zeelandă a fost zguduită din temelii, după ce o serie de voturi frauduloase s-au înregistrat peste noapte pentru pukupuku, alias micul kiwi pătat, catapultându-l pe primul loc în mod neașteptat și fals.

”Am văzut acest mic kiwi încercând să se strecoare cu 1500 de voturi în plus sub acoperirea întunericului”, a spus Laura Keown, purtătorul de cuvânt al Bird of the Year.

Este doar cel mai recent scandal de trucare a votului care s-a petrecut la alegerile anuale aviare din Noua Zeelandă.

În anii precedenți, au apărut similitudini cu sondajul din 2020 și se bănuiește chiar că Australia se amestecă în aceste alegeri.

Pasărea anului este un mare eveniment în Noua Zeelandă, organizat din 2005. Uneori este considerat chiar al doilea eveniment al țării, după alegeri. Anual, organizația de mediu ”Forest and Bird” solicită oamenilor din Noua Zeelandă să aleagă care prieten cu pene ar trebui să fie încoronat cea mai bună pasăre din insule.

Noua Zeelandă găzduiește 168 de păsări native, inclusiv 93 de specii unice în lume.

În primul an, au votat mai puțin de 1.000 de persoane; în 2019 a fost aproape de 50.000 – ceea ce reprezintă mai mult decât voturile exprimate la unele alegeri locale din orașele din Noua Zeelandă.

Vedetele și politicienii participă cu toții și televiziunea națională este interesată de concurs, analizând rezultatele. De asemenea, ambasadele Noii Zeelande din întreaga lume își alege favorita cu aripi.

Campaniile pentru fiecare candidat – indiferent dacă păsările știu sau nu – pot fi pasionale, multe specii având propriul lor manager de campanie, care își susține sprijinul pentru înaripatul lor preferat.

Dar, uneori, din păcate, această pasiune se poate transforma în furt. Cercetătorii au devenit suspicioși pentru prima dată în momentul în care micul kiwi a revenit rapid în top.

Săptămâna trecută, la jumătatea votului, albatrosul antipodean, papagalul care nu poate zbura Kakapo și robinul negru conduceau în clasament. Asta în timp ce micul kiwi nici măcar nu apărea în top 10.

Apoi, între orele 01:00 și 03:00, luni dimineața, au apărut 1.500 de voturi pentru micuțul kiwi, propulsându-l peste noapte în fruntea clasamentului.

Creșterea suspectă a numărului de voturi pentru această pasăre i-a determinat pe observatori să se declare nemulțumiți de ”performanța” înregistrată de pukupuku.

”A fost extrem de ușor să depistez când a apărut o creștere accentuată de voturi ilegale. Investigațiile au arătat că de pe un singur computer s-a folosit un program pentru a da mii de voturi ”foarte rapid” pentru kiwi”, a spus doamna Keown, șefa ”Forest and Bird”.

„Putem presupune doar că iubesc păsările atât de mult și sunt atât de încântați de protejarea speciilor noastre native încât încearcă aceste tactici frauduloase”, a precizat Keown despre persoanele care înceasrcă să trișeze la vot.

”Opriți numărătoarea!” a solicitat New Zealand Herald.

În acest moment, poliția nu a fost solicitată, iar acțiunea în justiție este considerată puțin probabilă. Dar voturile frauduloase pentru kiwi au fost eliminate, trimițând pasărea departe, în urma clasamentului.

Managerul campaniei pentru micul kiwi, Emma Rawson, a declarat pentru site-ul web stuff.co.nz că a fost îngrozită de trucarea sondajului.

”În calitate de emblemă națională a Noii Zeelande, micul kiwi reprezintă valorile democrației, corectitudinii, egalității și onestității din această țară. Nu acceptăm voturile ilegale exprimate față de drăguțul nostru micuț”, a spus Rawson.

Este doar ultimul scandal legat de concursul Pasărea Anului. În 2015, 2017 și 2018 au fost constatate nereguli de vot, inclusiv un caz în care doi adolescenți au folosit computerul tatălui lor pentru a face mai multe adrese de e-mail, astfel încât să poată vota de mai multe ori pentru heronul cu față albă.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News