Extrageri lunare, din iulie

Câştigătorii pot revendica premiile puse în joc în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor extragerilor, prin prezentarea bonului fiscal cu toate elementele lizibile, precum şi a actului de identitate, direct la sediile administraţiilor financiare din întreaga ţară.
Participarea nu e condiţionată de plata vreunei taxe la stat. În decurs de 10 zile de la expirarea perioadei, unităţile teritoriale transmit către ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.
De menţionat că extragerile vor fi lunare şi ocazionale (Paşte, Crăciun etc.); cele lunare vor începe însă din iulie, iar bugetul pentru acest an este de 10 milioane de lei. La extragerile lunare – loteria va fi organizată în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni – participă bonurile fiscale emise în luna anterioară extragerii.

Armă împotriva evaziunii fiscale

Cu această măsură, statul speră ca economia gri să scadă cu aproape 10% în următorii şapte ani, ceea ce echivalează cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde de euro. Loteria bonurilor funcţionează deja în state precum Slovacia, Malta, Portugalia, în timp ce Polonia se pregăteşte să o pună în aplicare.
O altă măsură pregătită de guvernanţi pentru reducerea evaziunii este schimbul automat de informaţii dintre Fisc şi bănci. Autorităţile vor astfel să ştie toate datele despre tranzacţiile bancare făcute de români. De altfel, s-a mai încercat şi în trecut introducerea unui sistem care să-i răsplătească pe cei care cer bon fiscal, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens.
În 2010, Guvernul condus de Emil Boc propunea un plafon maxim de bonuri care ar fi trebuit colectate, iar românii ar fi primit înapoi un procent din valoarea acestuia. Proiectul nu a fost aprobat niciodată. În 2011, Consiliul Naţional pentru IMM-uri venea cu ideea ca românii să primească un număr unic în schimbul bonurilor, iar apoi, ca la o loterie, ar fi fost extras un număr câştigător.
Apoi, în funcţie de câte cifre din numărul unic primit de cumpărători corespundeau cu numărul extras, ar fi fost acordate premii de până la 10.000 de lei. Nici acest proiect nu s-a materializat.

Linie telefonică gratuită către ANAF

Această prevedere va afecta mai ales chioşcurile de la parter de bloc şi magazinele din sate, unde patronii obişnuiesc să dea mâncare şi băutură pe caiet, adică pe datorie. Atunci, clienţii, la finalul lunii, când ar veni data plăţii, s-ar putea trezi îndreptăţiţi să nu plătească produsele pe care le-au primit, pe motiv că nu au primit şi bon fiscal la schimb.
Controversele din jurul legii “Dacă e fără bon, e gratis” au ajuns şi la urechile ministrului delegat pentru buget, Darius Vâlcov. El susţine că Loteria bonurilor fiscale este “un demers 100% constituţional, însă, dacă se ajunge la Curtea Constituţională şi se va dispune altfel, ne vom supune deciziei”.
Până una-alta, cei care nu primesc bonul fiscal vor putea face sesizări la un telefon verde, disponibil 24 de ore din 24, pe care autorităţile urmează să îl anunţe.

Condiţiile pentru ca un bon fiscal să fie considerat câştigător

  • a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu OUG 28/1999;
  • sunt lizibile toate informaţiile obligatorii (numele şi codul fiscal al firmei care l-a emis, adresa acesteia, numărul de ordine, data şi ora emiterii, denumirea cumpărăturilor, preţurile şi cantitatea, TVA-ul şi valoarea totală a bonului);
  • are valoarea totală, fără subdiviziunile leului, exprimată în moneda naţională, egală cu valoarea extrasă;
  • a fost emis în ziua extrasă;
  • nu are menţionat nici un cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului;
  • a fost emis pentru vânzarea şi/sau prestări de servicii către persoane fizice.

Nu primeşti bon, cumpărăturile sunt gratis?

Ordonanţa care reglementează organizarea Loteriei bonurilor fiscale le mai permite românilor şi ca, de luna viitoare, să nu plătească pentru ceea ce au cumpărat de la magazine ori au consumat într-un restaurant, dacă nu primesc bon fiscal. În opinia comercianţilor însă, măsura este “neconstituţională, chiar periculoasă pentru societate”.
În consecinţă, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că prevederea “încalcă dreptul la proprietate – prin oferirea posibilităţii unui cumpărător de a pleca cu un produs fără să îl plătească”. Strict tehnic, “bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar după ce s-a făcut plata.
Este posibil ca şi cetăţenii să înţeleagă că au dreptul să primească bonul fiscal înainte şi atunci între el şi vânzător apar altercaţii, verbale sau chiar fizice. Considerăm că forţele de ordine chiar au suficientă treabă, nu mai trebuie puse să păzească magazinele”, precizează Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR.

Întrebările lui Bogdan despre loteria bonurilor

Ca foarte mulţi români, şi Bogdan Teodorescu, pe care îl vedeţi mai jos, are multe nelămuriri legate de mult discutata iniţiativă. Iată un ghid complet al ceea ce înseamnă, de fapt, Loteria bonurilor.
Bogdan Teodorescu păstrează de obicei bonurile de la cumpărături şi, din aprilie, le va înscrie şi la loterie

Ce trebuie să fac ca să particip la loterie?

Trebuie doar să ceri şi să păstrezi bonurile fiscale. În cazul în care deţii un bon fiscal câştigător, poţi să mergi să îl revendici.

Unde trebuie să înregistrez bonurile fiscale pentru a participa la loterie?

Bonurile fiscale nu trebuie înregistrate la Loteria Română, depuse în vreo urnă sau trimise prin poştă pentru a putea participa la Loteria bonurilor fiscale. Ele trebuie păstrate.

Pe bonul câştigător trebuie să fie atât achiziţii de bunuri, cât şi prestări de servicii?

Nu. Pot fi doar achiziţii de bunuri, doar achiziţii de servicii sau o combinaţie de achiziţii de bunuri şi servicii.

Participă şi bonurile fiscale eliberate de casele de schimb valutar?

Da, pentru că şi acestea sunt emise în condiţiile OUG 28/1999. Participă la loterie inclusiv bonurile fiscale emise de o firmă care nu e plătitoare de TVA. Atenţie, biletul de metrou, de exemplu, nu participă la loterie.

Am făcut o cumpărătură având valoare câştigătoare şi în ziua extragerii. Nu mai găsesc bonul fiscal. Ce se întâmplă?

Nu vei putea revendica premiul, indiferent că ai plătit cu cardul – şi se vede în extras – sau nu.

Am fost la restaurant şi am primit o “Notă de plată”. Aceasta participă la loterie?

Nu. Restaurantul trebuia să-ţi dea, după ce ai plătit valoarea din nota de plată, şi bon fiscal.

Am plătit la farmacie 1,15 lei diferenţă pentru medicamente compensate care costau 25 de lei. Acest bon participă?

Da, participă.

Dacă la extragere a ieşit valoarea 85, atunci sunt câştigătoare doar bonurile fiscale cu valoare de 85,85 lei?

Nu, pot fi câştigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei şi 85,99 lei (inclusiv 85,85 lei). Dacă, de exemplu, ai un bon fiscal de 45,00 de lei, el nu este câştigător, dacă la extragere a ieşit valoarea de 44. Pot fi câştigătoare doar bonurile cu valoare între 44,00 lei şi 44,99 lei.

Am cumpărat un covrig cu 0,99 lei. Bonul fiscal participă la Loterie?

Nu, deoarece participă doar bonurile fiscale cu valoare cuprinsă între 1 leu şi 999,99 lei (adică cu valoare între 1 şi 999 dacă neglijăm subdiviziunile leului). Dacă ai cumpărat un televizor cu 1.200 de lei, bonul fiscal nu participă la loterie.

După extragerea lunară din luna august (unde participă bonurile din luna iulie) trebuie să mai păstrez bonurile fiscale necâştigătoare?

Extragerile lunare vor fi exclusiv duminica, după data de 15 a lunii. Extragerile ocazionale vor putea fi şi în alte zile. Dacă s-a anunţat o extragere ocazională care acoperă inclusiv luna iulie, atunci mai ai şanse de câştig. Dacă nu s-a anunţat nici o extragere ocazională, atunci bonurile fiscale din iulie nu vor participa la nici o altă Loterie a bonurilor fiscale.

Domiciliul meu e în Iaşi, dar muncesc la Focşani. Unde trebuie să depun bonul fiscal câştigător?

La orice unitate ANAF din ţară. Revendicarea premiilor se face la unităţile ANAF din toată ţara.

Soţia mea a cumpărat nişte bunuri şi a plătit cu cardul. Ea fiind în străinătate, pot revendica premiul în numele meu?

Premiul se revendică de persoana care deţine bonul fiscal în momentul revendicării, indiferent cine a plătit cumpărăturile. Dacă, de exemplu, un bunic i-a dat nepotului bonurile fiscale pe care le-a deţinut, iar unul din aceste bonuri s-a dovedit ulterior câştigător, premiul poate să fie revendicat de nepot.

Dacă sunt singurul care are un bon fiscal câştigător, ce se va întâmpla?

Dacă l-ai revendicat în termen, veţi primi întregul fond de premiere. Dacă sunt însă 10 persoane din ţară care au un bon fiscal câştigător, fondul de premii se va împărţi egal.

Dacă am bon fiscal câştigător, care este valoarea premiului?

Valoarea premiului se va calcula după închiderea perioadei de revendicare. Dacă ai câştigat cu un bon fiscal de 62,50 lei, de pildă, trebuie să ştii că valoarea premiului nu depinde de valoarea bonului fiscal. Premiile sunt exclusiv în bani. Dacă nu sunt câştigători, fondul de premiere se reportează.
Sursa: Ministerul Finanţelor
 

Urmărește-ne pe Google News