Noul cămin cultural din Dumbrăvița, comună de lângă Timișoara, a costat aproape 8 milioane de lei, potrivit primarului Horia Bugarin. Construcția a început în 2018 și ar fi trebuit să fie gata la sfârșitul anului trecut, dar lucrările sunt făcute doar în proporție de 85%. Și sunt deja probleme.
„Două scări, placate cu granit, au balustradă, sunt făcute din beton și se termină în planșeu. Când l-am întrebat pe constructor «domnule, dar de ce ai făcut scara asta?», a răspuns «pentru că așa era pus în proiect». Bun, dar nimeni n-a venit să ne spună?”, a declarat primarul Horia Bugarin pentru televiziunea comunei, Dumbrăvița TV.
Suntem de râsul lumii, suntem caricatură. Sunt placate cu granit, sunt finisate și se termină în planșeu.
Horia Bugarin, primar Dumbrăvița:
Primarul spune că sunt probleme și cu tavanul, dar și cu parchetul, ambele fiind deja deteriorate.
„O mare parte din problemele pe care le avem la momentul actual și cu care mă lupt zi de zi sunt proiectele făcute pe genunchi, fără să existe o viziune, se schimbă cum se dorește de către oameni, aici sunt deja probleme, parchetul pus este deja deteriorat parțial. Suntem ca Meșterul Manole, cine face și desface, este deteriorat tavanul, trebuie refăcută partea de lemnărie”, a explicat Horia Bugarin.
„Proiectul nu avea studiu acustic”
Edilul se plânge și de faptul că în proiectul pe baza căruia s-a realizat construcția nu a fost inclus un studiu acustic, astfel că e nevoie de noi investiții pentru ca noul cămin cultural să nu fie folosit doar ca sală de nunți.
„Suprafețele sunt foarte mari și sunetului îi trebuie zece secunde să treacă dintr-o parte în alta. Practic, trebuie achiziționate niște lucruri ca să putem să-l folosim în scop cultural. Proiectul nu avea studiu acustic. Va trebui să terminăm clădirea și să vedem cum o adaptăm scopurilor culturale. Am vorbit deja cu specialiști din teatru să vedem ce investiții trebuie astfel încât din punct de vedere acustic să putem să o folosim și pentru altceva decât ca sală de nunți. Va trebui să recepționăm o clădire de 700 de locuri cu scări ce duc în tavan, din păcate”, a declarat pentru Libertatea primarul din Dumbrăvița.
Scările au o logică, susține firma care a proiectat clădirea
Horia Bugarin spune că proiectul a fost întocmit de societatea Vetrovetz Engineering, din Timișoara. Valoarea totală a noului cămin cultural este de 7,8 milioane de lei.
Contactați de Libertatea, reprezentanții firmei de proiectare îl contrazic pe primar și spun că scările au fost gândite în ideea că, în viitor, se vor realiza terase deasupra clădirii.
„A fost o decizie economică. În condițiile în care activitatea centrului cultural se va extinde, se va putea modifica structura pe aripile laterale, unde se vor putea deschide terase. Cu tot ce presupune o astfel de modificare: realizarea unor suprafețe de uzură, ridicarea pereților exteriori etc. Structura a fost gândită pentru a permite această transformare. Scările sunt monolit și nu se puteau realiza ulterior. Aceasta este explicația. Asta i-am explicat și domnului primar, dar…”, ne-a declarat inginerul Sebastian Vetrovetz.
Potrivit unor studii din anii trecuți, Dumbrăvița era considerată cea mai bogată comună din România. Conform recensământului populației efectuat în anul 2011, în localitatea Dumbrăviţa populaţia stabilă era de 7.522 locuitori.