Noul Cod penal, elaborat sub forma de proiect de Ministerul Justitiei, e benefic pentru ,,europenizarea actului de justitie,,, in linii mari, dar mai contine si o serie de prevederi contradictorii, criticate de specialisti.
Maestrul Toma Dragomir, decanul Baroului Bucuresti, a facut o serie de prime observatii care spera ca vor fi luate in considerare, daca tot s-a initiat o dezbatere publica pe tema proiectului.
,,Nu este suficient sa elaborezi o lege europeana, ci trebuie sa te mai gandesti si la aplicarea ei. Si, de aceea, sunt nedumerit si regret ca la elaborarea proiectului nu a fost consultat si corpul avocatilor. Pentru ca am avea si noi destule amendamente la unele articole aflate intr-o redactare discutabila,,, spune Toma Dragomir. Maestrul da ca exemplu articolul 15 din noul Cod penal, care defineste infractiunea, fara a mai mentiona ca fapta trebuie sa prezinte pericol social pentru a fi considerata ca atare. ,,Infractiunea este definita doar ca ,,fapta savarsita cu vinovatie, prevazuta de legea penala,,. Se ignora astfel periculozitatea, care este unul din elementele esentiale ale infractiunii. Altfel, vom putea ajunge la o armata de Jean Valjeani, pentru furtul unei paini, sau, fortand un pic nota, putem condamna sinucigasul pentru tentativa de omor in cazul in care actiunea nu i-a reusit,,.
Un alt punct slab al noului Cod, sesizat de decanul Baroului Bucuresti, ar fi articolul privind insulta. ,,In acest Cod nu este prevazuta proba veritatii pentru insulta. Astfel, putem ajunge in situatia in care cineva ii spune altcuiva ,,nebunule,, iar acesta il da in judecata pentru insulta, desi a fost internat cu acte in regula intr-un spital de boli nervoase. Si are sanse de castig, pentru ca judecatorul nu va admite nici o proba in apararea acuzatului. Pentru a evita acest lucru ar trebui sa vorbim cu mare atentie la nuante. In acest caz, recomandata ar fi fost apelarea ,,esti un nebun,,. Aceasta afirmatie ar fi considerata calomnie, situatie in care este permisa proba veritatii,,.
Maestrul saluta totusi prevederile referitoare la amanarea executarii pedepsei sau chiar scutirea de executarea acesteia, fara ca fapta sa fie mentionata in cazier.