Modificările au fost aduse în luna august Codului rutier (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019). Acestea se aplică începând din 12 octombrie 2019 și vin cu restricții atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști și pentru cei care merg cu trotineta.
Amenda pentru folosirea telefonului, prevăzută în noul Cod Rutier
În clasa a III-a de sancțiuni se menționează acum contravenția privind folosirea telefonului în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Waze și Google Maps pot fi folosite doar când staționați
Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public (ex: când stai la semafor) și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii și vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă. Cât pentru folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeași natură, această acțiune este permisă atâta timp cât nu butonați telefonul din mers, ci doar când staționați (altundeva decât pe drumurile publice, firește).
Care sunt cele mai mari amenzi
Cu ocazia modificării Codului Rutier am decis să ne reamintim care sunt greșelile uzuale pentru care am putea lua cele mai mari amenzi – faptele din clasa a patra de contravenții se pedepsesc, în funcție de gravitate, cu 9 până la 20 de puncte-amendă; asta înseamnă sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Lipsa ITP-ului, condusul în stare de ebrietate, mersul pe contrasens pe autostradă, depășirea pe linie continuă – știm deja că sunt greșeli grave, cu toate că încă nu lipsesc, din păcate, din tabloul mioritic. După o scurtă recitire a OUG 195/2002 (actualizată 2019) am depistat alte câteva fapte considerate contravenții mari.
Gesturile obscene
pot fi înțelese ca o manifestare umană a furiei acumulate în
trafic – și în ziua de astăzi e din ce în ce mai greu să nu te
enervezi – însă asta nu înseamnă că sunt normale. Conform Art.
102, alin. 1, constituie contravenție „săvârșirea de către
conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene,
proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare
participanților la trafic”.
Gunoiul este
o constantă în viața noastră, așa că unii dintre noi încearcă
să scape de el cât mai repede. Însă „aruncarea, lăsarea ori
abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau
vehicule” reprezintă o contravenție de clasă 4.
Noroiul de pe roți poate constitui un motiv de amendă usturător de mare dacă e atât de mult încât lasă dâre pe carosabil. Situația este descrisă tot în Art. 102, alin. 1, punctul 26: „pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”.
Animalele de companie ne fac viața mai frumoasă, mai puțin în mașină, dacă sunt puse unde nu trebuie: „transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor” reprezintă, conform Art. 102, alin. 1, pct. 27 o contravenție serioasă.
Citește mai mult despre amenzile prevăzute în Noul Cod Rutier pe auto-bild.ro.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!