După patru ani în care PSD a dominat Consiliul General, e rândul celor de la USR-PLUS-PNL să aibă, începând de astăzi, majoritatea, însă lupta între noua putere și opoziție se anunță dură, în condițiile în care partidele care îl susțin pe Nicușor Dan nu au două treimi din voturile necesare pentru a trece o parte dintre proiecte, precum cele privind administrarea patrimoniului local.
Din cei 55 de membri ai noului Consiliu General, Alianța USR-PLUS are 17 reprezentanți, PNL – 12, PSD – 21, iar PMP – 5. Astfel, tabăra lui Nicușor ar urma să aibă 29 de voturi sigure, plus eventual cele cinci ale PMP.
Pe lista celor care au prins un mandat de consilier general se află câteva nume cunoscute din vechiul mandat, precum Ana Ciceală (USR), Cătălin Deaconescu (PNL) și Aurelian Bădulescu (PSD), dar și câteva nume noi din politică, teatru și sport.
Social-democrații au mizat mai mult pe sportivi
După retragerea Gabrielei Firea, Elisabeta Lipă deschide lista consilierilor generali PSD. Una dintre cele mai cunoscute canotoare din lume, Lipă deține cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase olimpiade. A fost ministru al sportului în guvernul tehnocrat și a condus Clubul Sportiv Dinamo.
Un alt nume de sportiv rămas pe lista de consilieri ai PSD e cel al fostului antrenor al naționalei de fotbal Anghel Iordănescu, un apropiat al familiei Firea-Pandele. Alți foști oameni din zona fotbalului: Cornel Dinu și Daniel Pancu s-au retras, în timp ce Dumitru Dragomir a fost invalidat de instanță.
De pe lista consilierilor PSD nu lipsește nici fostul viceprimar Aurelian Bădulescu, mâna dreaptă a Gabrielei Firea. De profesie avocat, Bădulescu s-a remarcat în ultimii patru ani prin mai multe derapaje la adresa consilierilor generali din fosta opoziție, comunității evreiești, a bicicliștilor și a ziariștilor.
Tot în consiliu se va afla și cunoscuta actriță Monica Davidescu.
Voiculescu, cap de listă pentru USR-PLUS
Primul consilier general pe lista USR-PLUS și, de altfel, unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei este Vlad Voiculescu. A fost ministru al sănătății în Guvernul Cioloș și este unul dintre fondatorii Magicamp. Tot el a creat “rețeaua citostaticelor”, alcătuită din voluntari care timp de mai mulţi ani au transportat în România medicamente pentru tratamentul cancerului. Rețeaua a devenit și subiectul unui film documentar, “The Network”, al lui Claudiu Mitcu.
Ana Ciceală a obținut un nou mandat de consilier general din partea USR-PLUS. Sub administrația Firea, a fost una dintre cele mai vocale prezențe ale opoziției din CGMB și a câștigat în instanță, alături de USR, dovada înființării ilegale a celor 23 de companii municipale – ambiția Gabrielei Firea. Ar fi trebuit să candideze pentru funcția de primar al sectorului 3, dar și-a retras candidatura în favoarea liberalului Adrian Moraru, după înțelegerile USR-PLUS cu PNL. Moraru a pierdut alegerile.
Surpriza de la PNL
În rândul liberalilor, Cătălin Deaconescu este primul pe lista de consilieri generali și, alături de Ciprian Ciucu, unul dintre cei mai mari contestatari ai Gabrielei Firea în mandatul trecut.
A fost, pe rând, expert în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, membru în Consiliul de Administrație al RADET și prefect al Capitalei din 2007 până în 2008, când a fost demis de premierul de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a reproșat niște chestiuni legate de alegerile locale. Deaconescu era considerat favorit pentru scaunul de viceprimar din partea liberalilor.
Aceștia l-au desemnat însă pe acest post pe Stelian Bujduveanu, al doilea pe lista consilierilor generali ai PNL. Bujduveanu este licențiat în drept și deține un master în Dreptul Uniunii Europene.
După alegeri, nouă aleși de pe listele a două partide s-au retras din Consiliul General, înainte de a-și prelua mandatele, patru de la PMP și cinci de la PSD: Traian Băsescu, Mihail Neamțu, Ioana Constantin și Sebastian Moise, de la PMP, și Gabriela Firea, Petre Roman, Daniel Pancu, Cornel Dinu și Sorin Ilieșiu, de la PSD. Plus, Dumitru Dragomir, invalidat.
Bărbații la putere
Dacă în fosta administrație femeile au ocupat funcții de conducere în Primăria Capitalei, de primar general și un viceprimar, respectiv Gabriela Firea (PSD) și Tomnița Florescu (ALDE), acum acestea nu au mai avut loc în pozițiile înalte, Municipalitatea fiind condusă exclusiv de bărbați din funcțiile de primar și viceprimari.
Și Consiliul General al Municipiului București este format majoritar din bărbați. Din 55 de consilieri generali, doar 16 sunt femei.
Șapte femei sunt la PSD, din totalul de 21 de consilieri generali, în timp ce grupul PNL are o singură femeie și 11 bărbați. Grupul PMP este format doar din bărbați. USR-PLUS este cel mai echilibrat – din cei 17 consilieri generali, opt sunt femei.
“Empiric vorbind, politica a fost mereu dominată de bărbați. Problema este la partide, pentru că ele propun listele pe care noi le votăm și acolo se vede preferința lor de a nominaliza bărbați pe locurile eligibile”, spune Oana Băluță, conferențiar la Universitatea din București și activistă feministă.
Lista completă a consilierilor generali:
PSD: 21 de consilieri
Elisabeta Lipă, fostă sportivă, fost ministru al sportului
Anghel Iordănescu, economist, fost selecționer de fotbal
Mariana Monica Davidescu, actriță
Ioana Stoica, consilier juridic, șefa sindicatului din Termoenergetica (RADET)
Vasile Luliu Petrariu, lăcătuș
Aurelian Bădulescu, avocat
Marius Adrian Pavel, jurist
Valeriu Nicolae Luhan, jurist
Honorius Circa, jurist
Marius Cătălin Maxim, profesor de educație fizică și sport
Cristian Marian Olteanu, absolvent științe politice
Mihaela Enciu, asistent medical
Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice
Ancuța Sorina Comănici, jurist – fostă consilieră a Gabrielei Firea
Lazăr Neacșu, administrator public
Rareș Hopincă, licențiat în filosofie
Adrian Nicolae Vigheciu, licențiat în științe administrative
Eugen Costan, jurist
Ionel Florian Lixandru, economist
Florentina Gherghiceanu, economist
Nasi Calențaru, consultant politic
USR-PLUS: 17 consilieri
Vlad Voiculescu, economist
Ana Ciceală, filosof
Manuela Mureșan, psiholog
Elena Tudose, politolog
Alina Gram, avocat
Gabriel Rău, inginer
Victor Smighelschi, jurist
Florin Covaci, psiholog
Andrei Daniel Rigu, jurist
Luminița Gabriela Șerban, economist
Sanda Hristudor, economist
Valentin Necula, analist programator
Dan Milea, inginer
Nicorel Nicorescu, inginer
Roxana Iuliana Cantea, economist
Ștefania Petre, jurist
Horia Tomescu, medic
PNL: 12 consilieri
Cătălin Deaconescu, specialist administrație
Sebastian Bujduveanu, jurist
Constantin Hazarian, arhitect
Mihai Răzvan Socolovici, economist
George Nicolaie, jurist
Ionel Pușcaș, profesor
Diana Mardarovici, economist
Nicolae Sebastian Buși, jurist
Sorin Purcărea, inginer
Florin Melciu, jurist
Adrian Moraru, specialist administrație
Andrei Badiu, jurist
PMP: 5 consilieri
Ionescu Andrei George, expert comunicare și relații publice
Florescu Adrian Constantin, doctor în agronomie
Rădulescu Gabriel, licențiat în științe administrative
Podar Marian Vasile, jurist
Marian Cătălin Militaru, jurist
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro