„Rusia a câștigat întotdeauna orice război, dacă acest război a devenit popular. Așa a fost întotdeauna. Vom câștiga cu siguranță acest război: cel „fierbinte”, pe front, cel economic și chiar războiul psihologic, informațional, care se poartă împotriva noastră. Dar pentru aceasta este necesar să fie tocmai un război popular, astfel încât fiecare persoană să-și simtă implicarea”, a spus Kirienko. „Pentru ca fiecare persoană să aibă oportunitatea de a contribui la victoria noastră comună”, a adăugat el, vorbind la Forumulrus al profesorilor de școală.

Potrivit acestuia, contribuția poate fi diferită. „Fiecare cu ceea ce poate. Cineva cu o scrisoare către un luptător, cineva în fabricile de producție care furnizează proviziile necesare de echipamente. Altcineva, ca voi, care îndeplinește probabil cea mai importantă sarcină, din cauza acestei confruntări, cea mai importantă bătălie este bătălia pentru viitorul, deci, grija pentru tineri. Cei mai importanți în această bătălie sunteți voi”, a subliniat Kirienko, adresându-se participanților la forum.

El a remarcat rolul mișcării de voluntari Suntem Împreună, spunând că sarcina cu care se confruntă este să se asigure că „nu există o singură familie a unui participant la operațiunea militară specială care să nu simtă ajutor și sprijin”. „Acest ajutor și sprijin poate fi diferit: undeva trebuie să vii să tai lemne de foc, undeva trebuie să te plimbi cu un câine, undeva trebuie să stai cu un bolnav și să stai cu copiii în timp ce mama merge la muncă, undeva nu uitați să-i felicitați de ziua lor, altundeva te duci doar pentru a spune o vorbă bună. La urma urmei, acesta a fost începutul mișcării Timur”, a spus Kirienko, adăugând că mulți școlari ruși sunt acum implicați în această activitate de voluntariat, ca parte a Novaya Rossia, Mișcarea Copiilor și Tinerilor.

Kirienko, practic al doilea om din administrația lui Putin, a susținut în discursul menționat și că e vorba despre un război total cu NATO, nu cu Ucraina. „Înțelegem cu toții foarte bine că astăzi se poartă un război împotriva Rusiei, un adevărat război deschis”.

Politicianul a clarificat că nu este războiul Ucrainei cu Rusia, ci „țările unite ale NATO luptă împotriva Federației Ruse” . El a adăugat că scopul războiului „este o încercare de a elimina Rusia ca stat suveran independent, de a elimina rădăcinile istorice ale țării noastre, de a elimina cultura și tradițiile țării noastre”.

Discursul oficialului prezidențial rus marchează o schimbare nu doar pentru că el folosește deschis cuvântul război, ci și că, pe fondul lipsei de rezultate favorabil pe frontul din Ucraina, propaganda rusă și oamenii lui Putin dezvoltă un alt narativ, care să inducă ideea apărării întregii Rusii. Conceptul de război popular amintește de cel de-al Doilea Război Mondial, când propaganda stalinistă a folosit aceleași idei pentru a mobiliza practic toată țara, reușind să-i convingă pe toți rușii că existența tuturor e amenințată.

Urmărește-ne pe Google News