Scrisoarea pastorală de Crăciun din acest an a noului episcop al Hușilor este o adevărată învățătură pentru credincioși și, în același timp, o trimitere la ceea ce însemna în trecut sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos și cum sărbătoarea Crăciunului a fost transformată în ”benchetuială”. În acest sens, Preasfințitul Ignatie susține că oamenii sunt preocupați în prezent mai mult de ”ghiftuiala” trupească, decât de hrănirea spirituală a sufletului.
”Oricine se uită cinstit în urmă, îşi va da seama limpede cât de mult ne-am schimbat. Iernile erau ierni, pentru că prea puţini dintre noi ştiam să murdărim albul curat al zăpezii naturii prin defrişări ilegale de păduri, prin gunoaiele aruncate la voia întâmplării, prin exploatarea zăcămintelor naturale doar pentru a ne îmbogăţi în chip ruşinos şi prin uciderea nesăbuită a animalelor pe cale de dispariţie din fauna ţării noastre. Colindele erau colinde, nu prilej de benchetuială și adorare a pruncului gastronomic din noi, ci de vestire, de slăvire şi cinstire a Pruncului născut în ieslea săracă a Betleemului. Ajunul Crăciunului era Ajun prin priveghere rugătoare şi postire sfântă, nu oboseală şi ghiftuială trupească care ne împiedică să participăm la slujba din ziua de Crăciun, considerată opţională şi puţin importantă. Mersul la biserică în ziua sfântă „când colindele se cântă”, era de la sine înţeles, implicând întreaga familie, cu mic cu mare. Simplitatea pregătirii pentru această sărbătoare era simplitate, nu risipă de energie în a cutreiera toate mall-urile pentru a ne satisface pofta după cele materiale. Moş Crăciun era Moş Crăciun, iar nu „crăciuni” cocacolizaţi de albul şi roşul reclamelor păcătoase agresive, nu „crăciuniţe” îmbrăcate tocmai pentru a ne murdări privirea şi inima. Povestea spusă copiilor despre naşterea Domnului în ieslea săracă a Betleemului cu Maica Domnului care caută sălaş pentru a naşte pe Pruncul Mântuitor, cu păstorii care primesc vestea din cer de la îngeri, cu magii care vin de la Răsărit, ca să-i aducă daruri şi să se închine Pruncului, căpăta valoare de credinţă, nu miros de legendă depăşită în care nu merită să credem”, suține episcopul Hușilor.
Preasfințitul Ignatie atrage atenția părinților, în aceeași scrisoare pastorală, și asupra pericolelor la care sunt expușii copiii în prezent, prin accesul nelimitat la mediul on-line. Astfel, episcopul Hușilor crede că educațiilor copiilor nu trebuie făcută numai de la televizor sau de pe facebook pentru că-și vor forma ”o viziune strâmbă, unilaterală şi neputincioasă asupra vieţii”.
”Dacă vreţi să avem copii integri şi nemânjiţi de urâtul păcatului şi al necinstei, nu îi lăsaţi să fie educaţi de ideologiile seducătoare şi teroriste ale progresiştilor liberali, adică ale celor care au drept temă centrală a propagandei lor furibunde necredinţa, renunţarea la tradiţie, apărarea intereselor de grup, nu ale persoanei unice ca şi chip a lui Dumnezeu şi lupta de clasă între necredincioşi şi credincioşi. Atunci când îi vedeţi pe copiii dumneavoastră agitaţi şi tulburaţi, nu le aruncaţi în braţe tablete sau telefoane mobile, pentru că ei au nevoie de dragoste şi atenţie, nu de obiecte care să îi transforme în „instrumente ale instrumentelor lor” sau care să îi transforme în fiinţe insensibile la suferinţa şi necazul celuilalt. Nu-i lăsaţi să fie educaţi numai de televizor, de facebook sau de mediul on-line, pentru că vor dobândi o viziune strâmbă, unilaterală şi neputincioasă asupra vieţii. Atunci când viaţa le este în sminteală şi poticnire, cultivaţi-le sufletul prin rugăciune, prin dragoste, prin sfat înţelept şi prin răbdare. Umpleţi-le sufletul de credinţă şi de nevinovăţia lui Hristos Cel născut în Betleem, pentru că numai aşa îi veţi avea luminoşi şi încrezători, chiar şi atunci când viaţa, în curgerea ei, îi poate doborî. De modul cum le transmiteţi credinţa Bisericii noastre copiilor dumneavoastră, depinde frumuseţea şi curăţia neamului nostru românesc”.
Preasfințitul Ignatie Trif a fost ales episcop al Hușilor în data de 5 octombrie, în cadrul ședinței Sfântului Sinod al BOR. Prelatul i-a luat locul fostului episcop Corneliu Onilă, eliberat din funcție în urma scandalului sexual în care a fost implicat, fiind acuzat de relații sexuale cu un fost elev al Seminarului Teologic Huși, în prezent preot în județul Vaslui.
CITIȚI ȘI:
Fotografii inedite cu Regele Mihai la 93 de ani
Profesoară din Miercurea Ciuc lovită de un elev în timpul orelor de curs
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro