Președintele PSD a spus că noul Guvern va avea patru ministere noi și că va fi diferit de cel plănuit pentru Sevil Shhaideh, prima propunere a social-democraților pentru funcția de premier. Dragnea nu a vrut să dea nume ale noilor miniștri, însă a precizat că vor fi oameni în care are foarte mare încredere.
„Nu vreau să dau nume înainte da finaliza o construcţie guvernamentală. Programul de guvernare este cel mai complex de la Revoluţie încoace, dar şi cel mai greu de îndeplinit. Înţeleg dorinţa legitimă a presei de informare, dar e important rezultatul final. Vor fi nume destul de noi, foarte multe, oameni în care eu am încredere. N-o spun cu răutate, ci cu dorinţa fermă de însănătoşire a societăţii. Trebuie să separăm apele între Guvern şi servicii”, a spus Dragnea, într-o intervenție telefonică, la Realitatea TV.
În ceea ce privește noile ministere, președintele PSD a spus că acestea vor fi legate de domeniile „are pot deveni motoare economice importante pentru România”. „Vă pot da un exemplu: Turismul. Vreau să fie un Minister al Turismului distinct. Va fi un minister distinct al IMM-urilor, al mediului de afaceri. Relaţia dintre stat şi mediul de afaceri va fi total schimbată. O relaţie fără frică. Oamenii de afaceri nu mai trebuie hăituţi de stat. Trebuie să aibă un minister al lor, în care să-şi spună ofurile lunar”, a mai spus Dragnea.
Sorin Grindeanu a fost desemnat vineri premier de președintele Klaus Iohannis.
Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, are la dispoziţie, potrivit Constituţiei, 10 zile de la desemnare pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului de guvernare şi asupra întregii liste a miniştrilor săi. Fiecare candidat la funcţia de ministru va fi audiat în comisiile noului Parlament, care vor întocmi un raport de care plenul poate să ţină sau nu cont.
Următorul pas este votul în plenul reunit, pentru învestirea noului Guvern. Premierul Sorin Grindeanu și echipa de miniștri vor cere votul de încredere al Legislativului. Votul este secret cu bile. Parlamentul acordă votul de încredere cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Ultimul pas pentru ca noul Guvern să intre în activitate este la Palatul Cotroceni. Acolo, premierul şi cabinetul său vor depune jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. După această ceremonie, Guvernul interimar, condus de Dacian Cioloș, își încheie, oficial, mandatul la Palatul Victoria, iar noul Executiv, cu premierul Sorin Grindeanu, își începe activitatea.
Șeful statului este în principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul pe 4 ianuarie.