Monica Adăscăliței a preluat funcția de manager al Spitalului Județean din Botoșani în august 2023, după demiterea fostului șef al unității medicale, în contextul decesului Alexandrei Ivanov. Adăscăliței este medicul despre care Libertatea scria că făcea 16 gărzi pe lună, la două spitale, în timp ce era și șefa Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Alexandra, tânăra de 25 de ani, gravidă și mamă a trei copii, a murit pe 18 august, în maternitatea Spitalului din Botoșani. De pe patul de spital, femeia le-a trimis mai multe mesaje medicilor, în care le cerea ajutorul, însă n-a primit niciun răspuns. Dimineața, aceasta s-a stins la Terapie Intensivă. Dosarul morții Alexandrei se află la Parchetul Curții de Apel Suceava. 

„Se mai întâmplă”

PressOne a publicat pe 27 septembrie, la puțin peste o lună de la moartea Alexandrei, un interviu cu Monica Adăscăliței, în care managerul spitalului din Botoșani a afirmat despre cazul tinerei mame: 

Se mai întâmplă. În toate spitalele din țară sunt și eșecuri. Este regretabil ce s-a întâmplat. (…) Dar nu putem generaliza activitatea la nivelul Spitalului Județean. Au mai fost eșecuri, posibil să mai fie eșecuri, dar sunt și lucruri minunate care s-au întâmplat la Spitalul Județean din Botoșani, care poate nu au fost mediatizate.

Monica Adăscăliței:

Protocoale, proceduri și site-ul instituției

Întrebată de reportera PressOne ce măsuri s-au luat la nivelul Maternității Spitalului Județean, Monica Adăscăliței a oferit un răspuns general, după care a vorbit despre cum va reface site-ul instituției. 

„Sigur, s-au făcut protocoale și proceduri. (…) Acum refacem și site-ul spitalului. Vreau să le punem și pe site. O să facem… Eu de-abia am o lună de zile și sunt enorm de multe probleme pe care încerc să le rezolv”.

După mai multe întrebări din partea jurnalistei, managerul a precizat și că „s-au făcut demersuri” pentru schimbarea regulamentului intern. 

„Colegilor care sunt de gardă li s-a transmis în toate întâlnirile pe care le-am avut în ultima lună: toți medicii de gardă văd bolnavii care se prezintă la spital și urmăresc până a doua zi, când vor fi preluați pe salon”, a mai spus Monica Adăscăliței. 

Printre schimbările aduse în instituție de la preluarea funcției, aceasta a enumerat: raportul de gardă săptămânal, la care participă toți medicii, nu doar șefii din consiliul medical și întâlnirile săptămânale cu șefii de secție. A declarat și că deocamdată va asigura interimatul pentru șase luni. 

Presiunea pacienților asupra medicilor, efect al tragediei

În același interviu, Adăscăliței a spus că, după moartea Alexandrei, pacienții și rudele acestora au devenit tot mai agresivi față de medici:

„Este o presiune un pic mai mare în ultima perioadă. Aparținătorii, în special, au un mod de adresare agresiv, fie prin telefon, fie prin prezența fizică. Și mai sunt și pacienți agresivi”.

Întrebată dacă atitudinea ostilă a pacienților de la Botoșani ar putea fi o consecință a tragediei din urmă cu o lună, managerul a răspuns: „În momentul în care pacientul intră în contact și este consultat de medicul de gardă, decizia medicală este luată de acesta, dar nu trebuie sub presiune. Tocmai pentru asta sunt aceste proceduri și protocoale.”

„Am contestat această amendă”

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat Spitalul Judeţean cu 42.272 de lei, în urma decesului Alexandrei, potrivit Digi24. Iar Monica Adăscăliței a contestat sancțiunea argumentând că nu ar fi trebuit amendată întreaga unitate medicală, ci doar maternitatea. 

„Eu nu spun că cei de la Casă nu au dreptate. Am contestat această amendă. Organele competente vor spune dacă avem sau nu dreptate, dar eu trebuie să apăr interesele tuturor pacienților. Spitalul Județean are 2.170 de angajați, la 1.538 de paturi. Decizia ar fi trebuit să fie doar pe maternitate”. 

Urmărește-ne pe Google News