Ministrul Alexandru Nazare a prezentat stadiul procesului de privatizare, arătând că Ministerul Transporturilor şi Infrastucturii îşi menţine aceeaşi determinare în realizarea acestui pas.
“România şi-a câştigat deja în Europa renumele de stat care îşi respectă temeinic angajamentele şi nu vom da înapoi nici de acum încolo, chiar dacă la Bucureşti ne aşteaptă un an electoral. Privatizarea CFR Marfă este necesară pentru a oferi acestei companii o şansă de salvare, având în vedere nivelul arieratelor din 2007 încoace. În 2010 şi 2011, datorită planului de restructurare şi eficientizare a companiei am reuşit să reducem semnificativ pierderile şi să asigurăm CFR Marfă o şansă la supravieţuire. Dar numai printr-o injecţie de capital substanţială rezultată în urma privatizării pachetului majoritar de 51% din acţiuni vom putea face din CFR Marfă o companie rentabilă, care să nu mai greveze asupra bugetului public şi a banilor din buzunarul fiecărui român. Pentru CFR Marfă este vitală aprobarea unei scheme de compensare a datoriilor întrucât deja pe exercițiul financiar de anul trecut compania a devenit viabilă și ar fi avut profit dacă nu ar fi fost grevată de aceste arierate istorice. Ne-am asumat ca până la sfârşitul lui aprilie 2012 să finalizăm procedurile de atribuire a contractului de consultanţă pentru privatizare iar până la sfârşitul acestui an vom avea finalizată şi privatizarea efectivă a pachetului majoritar”, a declarat ministrul Alexandru Nazare.
Cele nouă firme şi consorţii care au depus oferte în etapa de precalificare pentru atribuirea contractului de consultanţă în procesul de privatizare a CFR Marfă sunt în ordinea depunerii: Deloitte, KPMG România – Ţucă, Zbârcea şi asociaţii SCA, Pricewaterhouse Coopers, Raiffeisen Capital&Investment – Seneca Group International – Voicu şi Filipescu SCA, Ernst&Young România- Ernst&Young UK – Ernst&Young Poland-Ernst&Young Greece-Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA-Allen&Ovely LLP, Societe Generale Corporate&Investment Banking, Commerzbank AG Representative Office Bucharest, Roland Berger Strategy Consultants, The Boston Consulting Group – Horvath Partners Management Consulting.