Episcopul Joanikije a fost transportat până la mănăstirea din Cetinje, sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), cu elicopterul, pentru a evita violențele și manifestațiile de pe drum.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Potrivit imaginilor difuzate de biserică, episcopul Joanikije şi patriarhul SPC, Porfirije, au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii.

În jurul clădirii, a fost stabilită o zonă de securitate pentru a proteja ceremonie de întronizare, care a fost una scurtă.  

Tensiunile au crescut în Muntenegru după anunţul organizării ceremoniei de întronizare în mănăstirea din Cetinje, fost oraş regal.

Loc de un simbolism aparte, deoarece a fost sediul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe sârbe drept proprietatea Bisericii Ortodoxe muntenegrene, care nu reuşeşte totuşi să se impună în ţară.

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime dintre locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi.

Joanikije a fost numit în mai, pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020, din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.

Foto: Epa/ Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News