Noul dispozitiv, care include un nou procesor 5G Kirin 9000s dezvoltat special pentru producătorul chinez Huawei, i-a surprins experții din industrie. Aceștia nu au înțeles cum a reușit compania să aibă acces la tehnologia necesară cu care să realizeze un astfel de cip, după ce SUA au făcut eforturi masive să restricționeze accesul Chinei la tehnologia cipurilor străine.

Consilierul pentru Securitate Națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat marți, 5 septembrie, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, că SUA au nevoie de „mai multe informații despre caracterul și compoziția exactă a acestuia”, astfel încât să stabilească dacă părțile au ocolit restricțiile americane privind exporturile de semiconductori ca să creeze noul cip.

În 2019, guvernul american a interzis companiilor din SUA să vândă programe software și echipamente către Huawei și a restricționat producătorii internaționali de cipuri care folosesc tehnologie produsă în SUA să încheie parteneriate cu Huawei.

Guvernul a invocat îngrijorări percepute cu privire la securitatea națională, cum ar fi potențialele atacuri cibernetice sau spionajul din partea guvernului chinez.

CNN a solicitat o poziție companiei Huawei, însă reprezentanții aceasteia nu au răspuns până la publicarea articolului.

David McQueen, director la firma de cercetare de piață ABI Research, a declarat că lansarea modelului Huawei Mate 60 Pro ridică întrebări despre cum a reușit compania chineză să lanseze telefonul, în condițiile în care, în ultimii patru ani, nu a avut acces la tehnologia 5G furnizată de SUA.

El a spus că nu este sigur nici de cum a reușit compania să facă rost de toate celelalte componente care trebuie să intre într-un smartphone 5G, cum ar fi amplificatoarele de putere, întrerupătoarele și filtrele.

Cipul integrat în Huawei Mate 60 Pro, conceput în China

Când Huawei a prezentat smartphone-ul Mate 60 Pro la sfârșitul lunii trecute, nu a inclus multe informații despre cip pe pagina de prezentare a produsului de pe site-ul său. Compania a specificat doar că promite o experiență de comunicare mai bună și o conexiune de rețea mai stabilă.

Dar săptămâna trecută, firma de consultanță TechInsights a făcut o analiză a modelului Mate 60, vrând să analizeze îndeaproape cipul. Acesta părea să fie un procesor de șapte nanometri, fabricat de Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) din China.

SMIC, care este o companie chineză parțial deținută de stat, a fost inclusă pe lista companiilor pentru exporturile cărora guvernul SUA a impus restricții acum câțiva ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News