Hong Kong sărbătorește 25 de ani de la predarea orașului în dominație chineză, de la cea britanică.

Împrumutul pe termen lung de la Muzeul Palatului, care cuprinde picturi rare, lucrări caligrafice, ceramică, jad și multe altele din colecția sa de 1,8 milioane de piese, este „fără precedent la toate nivelurile”, spune președintele muzeului din Hong Kong, Bernard Chan.

„Este pentru prima dată când cantități mari din aceste comori naționale sunt scoase… la o altă instituție culturală, așa că vă puteți imagina complexitatea din spatele acestui lucru”, adaugă el, invocând provocările legate de transport, securitate și asigurări.

Construcția a fost finanțată printr-o donație de 3,5 miliarde de dolari HKD (450 de milioane de dolari americani), de către Jockey Club din Hong Kong.

Uluitoarele artefacte, dintre care 166 sunt considerate „comori naționale de prim rang”, apar în spectacole tematice, inclusiv unul care explorează aspecte ale vieții imperiale din Orașul Interzis și altul axat pe tehnici inovatoare de design și producție.

Într-o altă zonă a muzeului, o expoziție de artă inspirată de cai juxtapune lucrări din Orașul Interzis cu piese împrumutate de la Muzeul Luvru din Paris.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Unele dintre obiecte nu au fost niciodată văzute în public înainte.

Directorul adjunct, Daisy Wang Yiyou, se așteaptă ca atracția „blockbuster” să fie expoziția rotativă de picturi și caligrafie chineză din dinastiile Jin, Tang, Song și Yuan.

„(Aceste lucrări) sunt extrem de fragile și extrem de rare, așa că, după 30 de zile în Hong Kong, vor fi escortate înapoi la depozitul Orașului Interzis… pentru a se odihni câțiva ani”, a explicat ea.

Cu 84.000 de metri pătrați și un design modern care aduce cu faimoasa arhitectură a Orașului Interzis, muzeul a durat doar cinci ani pentru a fi realizat. Instituțiile învecinate, cum ar fi muzeul M+ de cultură vizuală contemporană, au durat aproape de două ori mai mult.

Muzeul pare a fi o unealtă politică pentru Beijing

Deși nu există nimic în mod evident politic în colecția sa, cel puțin după standardele moderne, muzeul a stârnit controverse atunci când a fost anunțat pentru prima dată de liderul orașului, Carrie Lam, la sfârșitul anului 2016. Nu au existat consultări pe seama acestui proiect.

Dezvăluirea neașteptată a fost văzută de unii critici ca un mijloc de a obține favoruri politice de la guvernul central al Chinei (ea deținând a doua cea mai importantă funcție din Hong Kong la acea vreme).

Alții au susținut că Beijingul a făcut presiuni pentru aprobarea proiectului.

Lam a respins acuzațiile conform cărora proiectul mergea înainte din motive politice.

„Știu că societatea noastră de astăzi este plină de acest tip de neîncredere. Dar pentru acest proiect, nu suntem motivați de interese proprii”, a spus ea în 2017.

„Sperăm doar să construim un Muzeu al Palatului din Hong Kong, pentru Hong Kong, de care putem fi cu toții mândri.”

Deși amploarea rolului Beijingului rămâne necunoscută, muzeul este în concordanță cu viziunea președintelui chinez Xi Jinping despre „visul chinezesc” sau „marea întinerire a națiunii chineze”, care vede viitorul economic al Chinei și influența internațională împletite cu gloriile trecutului națiunii.

Xi a vorbit de mai multe ori despre rolul artiștilor în promovarea patriotismului și răspândirea valorilor chineze și „socialiste de bază”. Cultura tradițională chineză, în viziunea sa, ar trebui văzută ca o sursă de inspirație pentru inovația literară și artistică actuală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News