Noua abordare vine după ani de opoziție față de Trump și are două scopuri principale: să-și asume merite dacă Trump implementează politici favorabile clasei muncitoare sau să-l critice dacă nu își respectă promisiunile.

Strategii diferite în Partidul Democrat

Revista bisăptămînală de analiză politică The New York Magazine observă totuși un mic decalaj strategic între democrați cu privire la modul de a face față lui Trump 2.0 și de a începe o revenire a Partidului Democrat.

În general, centriștii solicită o abordare mai agresivă a alegătorilor pe care democrații i-au pierdut în favoarea lui Trump, împreună cu o ajustare a pozițiilor culturale controversate (în special sprijinul necondiționat pentru drepturile transsexualilor, pe care campania lui Trump l-a criticat în mod eficient într-un număr mare de reclame).

Cu toate acestea, acești critici ai „politicii identitare” nu pledează pentru un acord cu cei de la MAGA în ceea ce privește respingerea totală a drepturilor persoanelor transgender.

Când Bernie Sanders este de acord cu Elon Musk, Pentagonul trebuie să se teamă

Pentru un exemplu de democrați dispuși să îmbrățișeze în mod selectiv și mai puternic agenda lui Trump, trebuie să privim spre stânga, unde se vorbește mult despre cooptarea pozițiilor mai „populiste” ale lui Trump.

Nu este surprinzător faptul că Bernie Sanders, care s-a prezentat întotdeauna ca fiind mai loial principiilor decât partidului, deschide calea, ca în această expresie de solidaritate cu agenda de reducere a bugetului promovată de Elon Musk și Vivek Ramaswamy prin Departamentul Eficienţei Guvernamentale – DOGE.


https://twitter.com/SenSanders/status/1863268770371772863?ref_src=twsrc%5Etfw 

La 12 noiembrie, președintele ales Donald Trump și-a îndeplinit dorința și a anunțat că Elon Musk și Vivek Ramaswamy, un antreprenor și candidat republican eșuat la președinție, vor conduce Departamentul pentru eficiență guvernamentală (DOGE). Musk vrea să reducă cheltuielile guvernamentale ale SUA cu o treime, iar Ramaswamy vrea să reducă 75% din forța de muncă federală.

Vivek Ramaswamy (stânga) și Elon Musk Foto: Profimedia

Legislația antitrust

Pramila Jayapal, președinta Congressional Progressive Caucus, a declarat pentru Politico că ar colabora probabil cu Trump pe tema legislației antitrust. Senatorul Richard Blumenthal vede posibilă o colaborare pentru combaterea marilor consolidări corporatiste.

Chiar și Elizabeth Warren, o critică vocală a lui Trump, găsește un punct comun cu acesta. „Președintele Trump a anunțat în campanie că intenționează să impună o limită de 10% a dobânzii la creditele de consum”, a spus Warren pentru Politico. „Să vină!”

Totuși, Warren a adăugat că „dacă refuză să-și respecte promisiunile de campanie care ar ajuta oamenii muncitori, atunci ar trebui tras la răspundere”.

Propuneri populiste ale lui Trump

Unele propuneri de campanie ale lui Trump se aliniază cu aspirațiile progresiștilor, notează Politico. Acestea includ:

  • Tratamente de fertilizare in vitro gratuite
  • Eliminarea taxelor pe bacșișuri
  • Plafonarea dobânzilor la cardurile de credit
  • Protejarea programelor Social Security și Medicare

Totuși, progresiștii rămân profund îngrijorați de comportamentul și multe dintre politicile lui Trump, inclusiv planurile sale de deportare masivă și reducere a drepturilor persoanelor transgender.

„Pentru puținele propuneri de politici despre care credem că vor ajuta clasa muncitoare, vom spune: Pune-le în practică sau taci. Pentru că dacă o face, e o mare victorie pentru milioane de oameni din această țară. Iar dacă nu o face, îl expune ca fiind un escroc.”, a declarat un consilier al unui congresmen progresist pentru Politico.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a comentat că „politicile America First ale președintelui Trump vor ajuta toți americanii și democrații știu că alegătorii sunt acum ferm în spatele lui”.

Foto: Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, la Bursa din New York. Sursa: Profimedia

Cum va răspunde Trump acestei strategii neobișnuite?

Rămâne de văzut în ce măsură această nouă strategie a democraților progresiști va funcționa în practică și cum va răspunde Trump la eventualele propuneri de colaborare din partea acestora.

Acest lucru sună aparent inteligent, dar s-ar putea să fie prea inteligent pentru a funcționa. Trump nu are de gând să le atribuie democraților meritul de a-l fi „adus la masa negocierilor” cu privire la propriile sale promisiuni electorale, chiar dacă alege să le respecte.

Este mai probabil să pretindă că a divizat Partidul Democrat cu agenda sa pentru clasa muncitoare și apoi să facă mai multe cereri progresiștilor.

Slăbiciune a stângii americane sau lovitură abilă?

Există un motiv pentru care republicanii au refuzat orice cooperare cu președinții democrați Obama și Biden; opoziția este cel mai evident mod de a menține unit un partid. Iar ofertele preventive de susținere a unor părți ale agendei lui Trump chiar înainte ca acesta să preia funcția arată mai degrabă ca o recunoaștere a slăbiciunii decât ca o lovitură abilă în inima bazei inamicului, potrivit New York Magazine.

Este foarte probabil ca republicanii să adune propuneri acceptabile și foarte inacceptabile în pachete mari (de exemplu, recomandările DOGE ale lui Musk și un proiect de lege de reconciliere a bugetului Congresului) prezentate ca expresii indivizibile ale guvernării MAGA, de luat sau de lăsat.

Mai rău, sugestia că „populiștii” democrați și republicani împărtășesc un punct de vedere care îi exclude pe centriștii ambelor partide (în cazul în care există un centrist republican în zilele noastre) ar părea să consolideze teoria „potcoavei” conform căreia extremele de stânga și de dreapta converg

 
 

Urmărește-ne pe Google News