Membrii Partidului Conservator mai au la dispoziție câteva ore pentru a-l vota pe cel care va deveni președinte. Procesul de votare se va încheia, luni, la ora locală 17.00 (n.r. 19.00 ora României), urmând ca rezultatul să fie prezentat oficial marți.
Câștigătorul și succesorul Theresei May urmează să își preia atribuțiile miercuri, scrie BBC News.
Datele preliminare arată că Boris Johnson va câștiga în fața contracandidatului său Jeremy Hunt.
În acest context, duminică, mai mulți membri ai guvernului au anunțat că vor demisiona dacă Johnson va câștiga deoarece nu pot accepta strategia lui Boris Johnson de a părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord.
Johnson a spus că Marea Britanie trebuie să părăsească UE până la termenul limită de 31 octombrie indiferent dacă ajunge sau nu la un acord, în timp ce Hunt a spus că și el este pregătit să părăsească UE fără acord, dar va accepta o nouă prelungire a termenului dacă acest lucru ar însemna că ajungă la un acord cu Bruxellesul.
Cu toate că UE a afirmat în repetate rânduri că nu va relua negocierile privind acordul convenit cu Theresa May, Boris Johnson a insistat că o înțelegere ar putea fi încheiată până la data de 31 octombrie dacă țara „își redescoperă simțul misiunii”.
De asemenea, Boris Johnson, favorit pentru a-i urma în funcţie premierului Theresa May, a refuzat să excludă suspendarea Parlamentului sau întreruperea sesiunii parlamentare pentru a-i împiedica pe deputaţi să adopte legi în vederea blocării unei versiuni de Brexit fără acord.
Joi, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) a avertizat că economia britanică ar putea intra în recesiune, iar dacă se adaugă şi un Brexit fără acord, efectul cumulat ar fi o pierdere de 30 de miliarde de lire pentru finanţele publice. OBR apreciază că în trimestrul al doilea din 2019 economia naţională a stagnat sau chiar s-a contractat şi că ieşirea din UE fără acord ar provoca o scădere de 2% până la sfârşitul lui 2020, conform estimărilor Fondului Monetar internaţional.
După referendumul pentru Brexit din 2016, economia Regatului Unit a încetinit mai puţin decât se aştepta, însă – observă Reuters – mulţi investitori sunt îngrijoraţi de o cădere bruscă, pe măsură ce se apropie termenul din 31 octombrie şi în contextul unei creşteri mai lente a economiei mondiale din cauza tensiunilor comerciale.