UPDATE 22.20: Candidatul PPE Antonio Tajani este noul președinte al Parlamentului European, reușind să-l învingă în al patrulea tur de scrutin pe socialistul Gianni Pittella. Antonio Tajani a obținut 351 de voturi, în timp ce contacandiratul Pittella a obținut 282.
Cine este Antonio Tajani
Candidatul PPE este un politician cu o experiență vastă. El a fost vicepreședinte al PE, comisar european pentru Industrie și Antreprenoriat și fost vicepreședinte al Comisiei Europene.
El este europarlamentar din 1994, iar din iunie 1999 până în mai 2008 a fost șeful delegației Forza Italia în Parlamentul European, notează Agerpres.
Ca membru al PE, a fost membru al Comisiei pentru Politică Externă și a Delegației pentru relațiile cu Israelul. Mai mult, este unul dintre membrii Convenției Europene care a pus la punct textul Constituției Europene care nu a mai intrat în vigoare, pentru că a fost respinsă la referendumurile din Franța și Olanda.
A fost ales în 2002 la Congresul de la Estoril unul dintre cei 10 vicepreședinți ai Partidului Popular European și a fost reales în această funcție la Congresul de la Roma, în 2006, și în 2009 la Conferința de la Bonn și în 2012 la București.
Tajani a făcut valuri în 2014, când a refuzat indemnizația de 13.000 de euro e lună acordată de Comisia Europeană foștilor vicepreședinți ai Comisiei Europene timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligație morală să nu accepte acești bani atâta vreme cât activează ca europarlamentar.
Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofițer în Forțele Aeriene ale Italiei și a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secțiunii de afaceri parlamentare a publicației „Il Settimanale”, prezentator al radiojurnalului de la postul public de radio și director al biroului de la Roma al cotidianului „Il Giornale”. A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică și Somalia. În 1994 a fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia și coordonator regional al formațiunii politice în Lazio până în 2005. În primul guvern al lui Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvânt.
UPDATE 20.20: După al treilea tur de scrutin, Antonio Tajani a mai câștigat patru voturi, în timp ce Gianni Pittella a pierdut un vot. Cu toate acestea, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină majoritate absolută, ceea ce înseamnă că va fi organizat un al patrulea tur de scrutin. Potrivit regulimantului, la acest tur de scrutin participă doar primii doi clasați în cursa pentru președinția Parlamentului European, respectiv Antonio Tajani și Gianni Pittella.
Results of 3rd ballot for #EPresident: Antonio Tajani (EPP, IT) and Gianni Pittella (S&D, IT) go through 4th ballot pic.twitter.com/7WMsIK8ETL
— EP PressService (@EuroParlPress) January 17, 2017
Pe locul trei s-a clasat reprezentanta grupării conservatorilor și reformiștilor europeni, Helga Stevens, cu 58 de voturi. Jean Lambert, reprezentanta grupului ecologist, a fost votată de 53 de europarlamentari. Eleonora Forenza, care a candidat din partea grupării stângii europene, a obținut 45 de voturi. Ultimul clasat este europarlamentarul român Laurențiu Rebega, care a obținut cu un vot mai puțin decât în turul precedent, când a fost votat de 45 de europarlamentari.
UPDATE 16.00: Candidatul PPE Antonio Tajani are un avans considerabil după cele două tururi de scrutin pentru desemnarea noului președinte al Parlamentului European, în urma coaliţiei cu liberalii, relatează Reuters. Tajani a obţinut 274 din totalul de 683 de voturi valide în primul tur şi 287 de voturi în al doilea. Principalul său rival, italianul de centru-stânga Gianni Pittella, a obţinut 183 de sufragii în primul tur şi 200 în al doilea.
Un nou tur de scrutin este prevăzut în această seară. Dacă nicinul dintre candidați nu obține 50% plus un vot, primii doi clasați vor intra în al patrulea tur de scrutin, decisiv, ce va avea loc în cursul serii.
Retragerea în ultimul moment a candidatului de centru Guy Verhofstadt, fost premier belgian, i-a consolidat poziţia lui Tajani şi este o nouă dovadă a eforturilor partidelor de centru, pro-UE, de a menţine controlul în faţa unei minorităţi eurosceptice tot mai vocale.
O victorie a lui Tajani ar oferi PPE preşedinţia tuturor celor trei instituţii politice cheie din UE, notează Reuters.
Antonio Tajani este o imagine oarecum controversată, ca urmare a acuzaţiilor cu privire la rolul jucat în scandalul Dieselgate. De asemenea, acesta este cunoscut pentru poziţia conservatoare cu privire la rolul femeilor în societate şi familie.
UPDATE 13.00: Candidatul PPE la președinția Parlamentului European, Antonio Tajani, a câștigat marți primul tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui legislativului european. El a obținut 274 de voturi din 683 și l-a depășit pe socialistul Gianni Pitella, care a obținut 183 de voturi. Europarlamentarul român, Laurențiu Rebega, s-a clasat ultimul, obținând cele mai puține voturi. El a fost votat de 43 de europarlamentari.
UPDATE: Liberalul Guy Verhofstadt a anunțat marți că se retrage din cursa pentru președinția Parlamentului European și că atât el, cât și grupul Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) îl susțin pe candidatul Partidului Popular European (PPE), Antonio Tajani, transmite publicația EU Observer.
Şapte deputați europeni şi-au depus candidatura pentru preşedinţia Legislativului UE. Este vorba despre Eleonora Forenza (Stânga Unită Europeană–Stânga Verde Nordică, Italia), Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie), Gianni Pittella (S & D, Italia), Laurenţiu Rebega (Europa Naţiunilor şi Libertăţii, România) (foto), Helga Stevens (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Belgia), Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia).
Care este rolul președintelui Parlamentului European
Preşedintele Parlamentului European este ales prin vot secret, iar câştigătorul trebuie să obţină 50% plus un vot.
Preşedintele Parlamentului European coordonează toate lucrările Parlamentului şi ale organelor sale constitutive, precum şi dezbaterile din şedinţele plenare. El reprezintă Parlamentul în toate afacerile juridice şi relaţiile externe.
De asemenea, el semnează bugetul UE pentru ca acesta să devină operaţional, dar şi toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară. Majoritatea legislaţiei UE are nevoie de aprobarea Parlamentului European, astfel că preşedintele instituţiei are un rol crucial în negocierile privind normele propuse de Comisie.