El a îndemnat Beijingul să înlocuiască confruntarea cu dialogul, la scurt timp după ce a depus jurământul de învestitură și a precizat că Taiwanul nu va ceda în fața intimidării din partea Chinei, care revendică de mult timp insula ca fiind a sa.
Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul a declarat că afirmaţiile lui Lai „expun pe deplin adevărata sa natură de activist pentru independenţa Taiwanului”, adăugând că situaţia din strâmtoarea Taiwan este „complicată şi sumbră”, scrie News.ro.
„Independenţa Taiwanului este incompatibilă cu pacea în Strâmtoarea Taiwan”, a punctat acesta într-o declaraţie. „Indiferent cum se schimbă situaţia de pe insulă, indiferent cine se află la putere, nu va schimba faptul că cele două părţi aparţin aceleiaşi Chine”, a transmis guvernul chinez.
În perioada premergătoare alegerii sale, în ianuarie, China l-a numit în mod repetat pe Lai un „separatist” care riscă un război.
Beijingul nu agreează nici noul președinte taiwanez și nici Partidul Democrat Progresist (DPP), care este pro-independență. China și-a intensificat totodată incursiunile militare în jurul apelor și spațiului aerian al Taiwanului de la alegerile prezidențiale din ianuarie, când William Lai a ieșit președinte, aflându-se la al treilea mandat.
În tinerețe, Lai, acum în vârstă de 64 de ani, era cunoscut ca fiind un politician mai radical. El a cerut fățiș independența Taiwanului, spre furia Beijingului, care l-a etichetat drept „scandalagiu” înaintea scrutinului din ianuarie 2024, iar presa de stat chineză a sugerat chiar că ar trebui să fie urmărit penal pentru secesiune.
Situația Taiwanului este complexă și implică numeroase aspecte istorice, politice și culturale. Din perspectiva Chinei, Taiwan face parte din China continentală, deoarece China a administrat Taiwan timp de mai multe secole.
Pe de altă parte, Taiwan funcționează ca o țară independentă, cu propriul guvern, armată și monedă. Deși nu a fost declarată oficial independența, mulți locuitori din Taiwan se consideră separați de China. Conflictele dintre cele două puncte de vedere creează o situație geopolitică tensionată, iar China continuă să insiste asupra reunificării.