PSD face o serie de modificări în programul de guvernare, odată cu schimbarea Guvernului. Mai exact, reducerea TVA de la 19% la 18%, anunțată pentru 1 ianuarie 2018, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2019.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, apare o nouă taxă, „taxa de solidaritate”. În noul program de guvernare al PSD nu este specificat un cuantum al acestei taxe. Însă, potrivit unor surse, ar fi vorba despre o taxare progresivă, adică angajații cu salarii mai mari vor plăti taxe mai mare, pentru a-i sprijini pe cei cu venituri reduse.
Totodată, va fi introdusă o taxă suplimentară pe produsele „nocive” pentru sănătatea oamenilor.
De asemenea, potrivit noului program de guvernare, impozitul pe profit va fi desființat, de anul viitor. Impozitul pe profit va fi înlocuit cu impozitarea pe cifra de afaceri care va avea două – chiar trei – trepte de impozitare.
Din programul de guvernare a dispărut impozitul pe gospodărie, iar impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice va fi reintrodus începând cu 2018.
O altă modificare importantă este legată de voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei, care nu vor mai fi acordate anul acesta, ci până la finalul anului 2018. Totodată, acordarea acestor vouchere de vacanță se va face în funcție de solicitarea angajaților și de disponibilitățile financiare ale insituției.
De asemenea, noul program de guvernare al PSD spune că CAS-ul se va putea plăti la fondurile private (Pilonul III) fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul de asigurări sociale de stat. Cei care vor beneficia de această modificare sunt cei care au venituri din activități independente.
O altă noutate o reprezintă introducerea declarației de patrimoniu pentru fiecare persoană fizică. Adică, fiecare român va trebui să declare toate bunurile deținute.
Apar schimbări și în privința creșterilor salariale. Astfel, potrivit noului program de guvernare, nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020. (Vezi aici Legea salarizării unitare, pe înțelesul tuturor. Când vei resimți efectele noii legi)
Se schimbă și legea societăţilor comerciale şi cea a insolvenţei. Astfel, un întreprinzător nu va mai putea înfiinţa o nouă companie o perioadă de timp după ce a declarat două insolvenţe, arată programul de guvernare al PSD, prezentat joi, citat de Mediafax. Pentru aceasta va fi modificată legea 31/1990 a societăţilor comerciale.
Guvernul va modifica şi legea insolventei, cel târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-şi respectă planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni.
PSD intenţionează să constituie o direcţie în cadrul ANAF (şi în cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), a companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi. Direcţia de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie va fi consolidată, precizează documentul.
Noul program de guvernare 2017-2020 prevede, între altele, „includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente”, mai precizează sursa citată.
În acelaşi program mai este prevăzută eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare (care se bat cap în cap) precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii.
Codul legislativ va purta numele „Codul Economic al României” şi va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.
Codul Economic al României va fi dezbătut în semestrul al doilea al anului 2017, cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, autorităţi publice locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică.
„Codul Economic al României, odată dezbătut şi asumat de toţi cei care vor participa la îmbunătăţirea lui, prezentaţi mai sus, va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu septembrie 2017. Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile”, se mai arată în program.
Adoptarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2018.
Începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50, iar pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, se arată în noul program de guvernare 2001-2020În cele 10 taxe ce revin populaţiei sunt incluse contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), contribuţiile pentru pensii şi asigurări sociale (CAS), impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină, contribuţtia de solidaritate şi vignieta. „Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate”, prevede programul.
Pentru agenţii economici, numărul taxelor fiscale şi nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri, Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate.
„Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafata mai mica de 120 mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018”, se arată în document.
Programul prevede şi înfiinţarea unei direcţii aflate în subordinea Primului-Ministru, care va urmări reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului. Aceeaşi instituţie va mai avea ca atribuţii impunerea şi urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 ianuarie 2019, să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online.
Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii.
Citește AICI noul program de guvernare al PSD.
Citește și: Român spion pentru ISIS! „Ibrahim” a spionat un obiectiv militar pentru gruparea teroristă!