În județul Giurgiu, 13 școli din opt localități nu au sursă de apă potabilă. O recunoaște chiar prefectul județului, Nina Carmen Crişu, care spune că elevii nu au de ales și beau apă din bidoane. Cu aceste lipsuri se confruntă copiii care învață în școlile din Izvoarele, Călugăreni, Buturugeni, Băneasa, Hotarele, Prundu, Iepureşti, Singureni.
„Prin ordin de prefect, la începutul acestui an şcolar au fost verificate 233 de locaţii de unităţi şcolare, deficienţe au fost întâlnite la grupurile sanitare, în zece şcoli am găsit ca fiind necorespunzătoare, la modul că fie sunt în exterior, fie că nu au apă curentă, fie că nu sunt racordate la reţeaua electrică sau nu au căldură. Vom fi mai atenţi la acestea şi vom vedea cât de repede putem să le remediem. Fără apă potabilă sunt 13 locaţii, copiii au apă, (…), merg pe sistemul bidoanelor acelea cu apă potabilă şi în trei locaţii nu sunt aprovizionaţi cu combustibil, dar acest lucru se va remedia cât de repede”, a menționat prefectul judeţului Giurgiu, pentru Agerpres.ro.
Autoritățile susțin că în județul Giurgiu sunt 26 de școli cu deficiențe care nu au primit autorizație sanitară și funcționează pe propria răspundere a directorului.
Peste 20.000 de elevi din Covasna nu vor primi „Cornul și Laptele”
Noul an școlar a început, luni, în județul Covasna, fără ca aproape 24.000 de copii să beneficieze de programul „Cornul și laptele”. Conducerea Consiliului Județean Covasna pun lipsurile pe seama schimbărilor de ultim moment din legislație.
Potrivit sursei citate, Guvernul a modificat programul „Cornul și Laptele” în luna august, însă metodologia de aplicare a fost aprobată cu doar câteva zile înaintea începerii noului an școlar. Cel puțin asta susține vicepreşedintele CJ Covasna, Henning Laszlo care a explicat că autoritățile locale au demarat procedurile pentru încheierea unui nou contract cu furnizorii de produse, în baza vechii legislații.
Noile reglementări aduc însă modificări atât cu privire la porțiile zilnice de alimente acordate elevilor, cât și la limitele valorice ale acestora. Din acest motiv, procedurile au fost sistate.
„Acum patru ani am luat decizia să încheiem contracte de patru ani cu furnizorii, ca să nu mai avem probleme în fiecare an cu licitaţiile şi a fost foarte bine pentru că nu am mai întâziat cu livrarea produselor către elevi. (…) Contractul cadru anterior s-a terminat în luna mai, iar în iunie Consiliul Judeţean a adoptat hotărârile şi a demarat procedura pentru următorii patru ani pe vechea legislaţie, care acum nu mai este valabilă. (…) Deci, chiar dacă am început procedura, trebuie să o sistăm pentru că sunt alte preţuri şi concepte, a declarat Henning Laszlo, pentru Agerpres.ro.
Vicepreședintele CJ Covasna a menționat că nu știe exact când va putea fi reluat programul „Cornul și laptele”.
Zeci de copii învață în săli de clasă cu igrasie în Caraș-Severin
Alte școli, alte probleme, însă în județul Caraș-Severin. În satul Vrăniuț, un miros puternic de igrasie i-a întâmpinat pe cei 30 de elevi și preșcolari care învață acolo. Potrivit infocs.ro, clădirea nu mai are burlane, iar, atunci când plouă, toată apa se prelinge pe pereți, în sălile de clasă și ajunge apoi la temelia clădirii.
Localnicii susțin că micuții nu au parte de grupuri sanitare decente, ci de latrine construite în urmă cu 60 ani, în fundul curții.
Mai mult, 37 de zeci de unități de învățământ din județul Prahova nu au încă autorizație de securitate la incendiu. Potrivit observatorulph.ro, termenul limită de obținere a autorizațiilor de stingere a incendiilor este 30 septembrie 2017.
Grădinițe, școli și licee figurează pe lista unităților de învățământ din Prahova, fără o astfel de autorizație. Aceste probleme există în Brazi, Bălțești, Florești, Podenii Noi, Breaza, Câmpina, Telega, Sinaia, Scorțeni, Sângeru, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Gura Vadului, Boldești Grădiștea, Baba Ana, Valea Călugărească, Tomșani, Bucov, Mizil, Bărcănești, Puchenii Mari, Gorgota, Rîfov, Olari, Apostolache, Bătrâni, Starchiojd, Dumbrăvești, Predeal Sărari, Drajna, Plopeni, Boldești Scăeni, Măgurele, Vălenii de Munte, Ploiești, Comarnic și în Secăria.
Toate aceste școli ar putea primi amenzi în cazul în care termenul limită de obținere a autorizațiilor nu va fi prorogat.
sursă foto: infocs.ro
Citește și EXCLUSIV: Un elev copleșit de emoții a leșinat în prima zi de școală. Prezent la festivitate, șeful CJ Buzău i-a dat primul ajutor | GALERIE FOTO