Mark Rutte, catalogat drept „rusofob” de către regimul de la Moscova, a fost primit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În calitate de premier al Olandei, Rutte a fost unul dintre cei mai activi lideri de stat din Europa în susținerea rezistenței Ucrainei în fața invaziei ruse la scară largă. El a fost cel care a lansat eforturile în vederea înzestrării forțelor aeriene ucrainene cu avioane de luptă de tip F-16, o decizie catalogată drept „istorică” de către Zelenski în cursul unei vizite efectuate în Olanda.

Tot în mandatul de premier al lui Rutte, Olanda s-a angajat să ajute Ucraina cu o asistență de două miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Apel la sprijin ferm pentru Ucraina

În prima zi ca secreter general al NATO, marţi, olandezul a făcut din susţinerea Ucrainei una dintre cele trei priorităţi ale mandatului său.

Liderul rus Vladimir Putin „trebuie să-şi dea sema” că NATO „nu va ceda în susţinerea Kievului”, a subliniat Mark Rutte în prima sa conferinţă de presă la Bruxelles.

Această declaraţie fermă de susţinere contrastează cu unele apeluri din Occident asupra deschiderii unor negocieri cu Rusia.

Problema amplorii şi durabilităţii ajutorului Occidentului se pune cu atât mai mult cu cât Ucraina se află în al treilea an de război, având în vedere numai costul acestei susţineri şi riscul escaladării conflictului.

Iar poziţia americană, principalul susţinător al Kievului şi motorul NATO, riscă să se schimbe în mod radical în cazul unei reveniri la Casa Albă a republicanului Donald Trump după alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, notează AFP.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Locul Ucrainei este în NATO”

„Guvernului ucrainean îi revine să decidă când a venit momentul să se discute despre pace”, a declarat Rutte la preluarea funcţiei, îndemnând totodată la „concentrare asupra efortului de război”.

„Cu cât ajutăm Ucraina mai mult, cu atât mai repede se va termina războiul”, a mai subliniat el.

Preşedintele ucrainean a salutat instalarea olandezului la şefia NATO şi i-a amintit obiectivul ţării sale de a adera la Alianţa Nord-Atlantică și ca stat cu drepturi depline, o aderare pe care Moscova o consideră o ameninţare.

„Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări marţi Rutte, care urmează însă să arbitreze între ambiţia Ucrainei şi reticenţele puternice ale unora dintre cele 32 de state membre cu privire la această aderare, între care SUA şi Germania.

Bombardamentele rusești fac noi victime

De la lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, Rutte a vizitat în mai multe rânduri Ucraina şi a fost nu doar la Kiev, ci şi la Odesa (sud), un port-cheie la Marea Neagră, şi la Harkov (nord-est), al doilea oraș ca mărime din țară, situat în apropierea frontierei cu Rusia şi atacat aerian aproape zilnic.

Un atac nocturn al Moscovei s-a soldat cu 11 răniţi – inclusiv un copil – în acest oraş, potrivit unui nou bilanţ anunţat joi de către serviciile de urgenţă.

Vizita lui Mark Rutte intervine într-un moment foarte dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe duc lipsă de recruţi şi armament, din cauza unei mobilizări slabe şi reducerii livrărilor din Occident.

Urmărește-ne pe Google News