Noul statut al elevului. Obligațiile elevului
Noul statul al elevilor vine cu obligații pentru copii. Astfel, aceștia trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și adecvată și să nu aibă comportamente jignitoare indecente, de intimidare, de discriminare, sau să se manifeste violent față de colegi și profesori. Elevii trebuie să respecte drepturile de autor și sa elaboreze lucrări originale.
Noul statut al elevului. Drepturile elevului
Copiii ai voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, însă numai în scop educațional sau în situații de urgență. Acest drept nu este văzut însă cu ochi buni de oamenii din învățământ. „Este un pas înapoi în ceea ce priveşte disciplina în şcoală, este un risc să fie abuzuri ale elevilor”, este de părere şi Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), citat de Mediafax.
În ceea ce privește drepturile elevilor, noutatea din noul statut al elevului este aceea că aceștia pot contesta notele primite de la profesori la lucrările scrise. De asemenea, elevii au posibilitatea să-și evalueze cadrele didactice. Astfel, Astfel, copiii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, aceste evalurăti fiind anonime. Scopul acestei proceduri este de a identifica cele mai eficiente cadre didactice.
O altă prevedere curpinsă în noul statul al elevului este dreptul elevului de a primi rezultatele lucrărilor scrise în cel mult 15 zile lucrătoare de la data susținerii acestora și dreptul de a fi informat cu privire la notele acordate, înainte ca acestea să fie trecute în catalog. Contestarea notelor primite poate fi făcută de elev sau de către părinte, tutorele sau susținătorul legal al acestuia.
O altă noutate cuprinsă în noul statul al elevului o reprezintă dreptul de a protesta.
Noul statut al elevului poate fi consultat aici
Citește și: Structura anului școlar 2016-2017. Când începe școala
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro