Conform news.ro, dr. Sonea a declarat: „Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”. Femeia din Oradea a prezentat primele simptome pe 26 decembrie, iar ancheta epidemiologică va stabili sursa infecției.

Despre HMPV, simptome și tratament

Virusul HMPV, identificat pentru prima dată în 2001, face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (VRS). Acesta provoacă îngrijorări în contextul creșterii globale a infecțiilor respiratorii din această iarnă.

HMPV cauzează simptome asemănătoare răcelii sau gripei, incluzând tuse, secreții nazale, congestie și dificultăți de respirație. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva zile, dar unele cazuri pot necesita spitalizare.

Virusul poate duce la complicații severe precum pneumonia, în special în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, copiii sau bătrânii.

China a raportat un număr crescut de infectări la copiii sub 4 ani.

Nu există vaccinuri

În prezent, nu există vaccinuri disponibile pentru HMPV, dar sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea oferi protecție atât împotriva HMPV, cât și a VRS.

Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia de COVID-19, HMPV este un virus cunoscut. Cu toate acestea, poate fi mai dificil de depistat decât alte virusuri respiratorii.

În lipsa unui tratament specific, se recomandă măsuri generale de prevenție, similare celor pentru alte infecții respiratorii: igienă riguroasă, evitarea contactului cu persoane bolnave și purtarea măștii în spații aglomerate.

Autoritățile sanitare monitorizează situația și îndeamnă populația să fie vigilentă și să se adreseze medicului la apariția simptomelor specifice infecțiilor respiratorii.

China acuză presa occidentală

Mass-media de stat din China acuză presa occidentală pentru că a „exagerat” focarul de HMPV. Ziarul de stat din China The Global Times a scris că mass-media occidentală „exagerează” cu știrile despre o creștere a infecțiilor cu HMPV în China. Chinezii scriu că presa străină a susținut că infecțiile cu HMPV au copleșit spitalele din China și au făcut comparații cu Covid-19.

Ca răspuns, autoritățile chineze au spus că rămân transparente în raportarea bolilor infecțioase. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este în contact cu oficialii chinezi din domeniul sănătății și nu a primit niciun raport despre modele neobișnuite de focar de HMPV.

„În ultimii doi ani, gradul de conștientizare în legătură cu infecțiile cu HMPV în China a crescut, în ciuda faptului că virusul a fost identificat pentru prima dată în urmă cu mai bine de 20 de ani și a circulat printre oameni de până la 60 de ani. Creșterea gradului de conștientizare se datorează în primul rând îmbunătățirii capacităților de detectare a agenților patogeni respiratori din țara noastră și atenției sporite a publicului față de bolile infecțioase respiratorii”, a declarat pentru The Global Times Li Tongzeng, medic-șef al departamentului de infecții de la Beijing Youan Hospital .

Autoritățile chineze au raportat că sistemul de sănătate funcționează normal, fără declararea vreunei stări de urgență.

India, Malaezia și Kazahstan au raportat cazuri de HMPV la sfârșitul lunii decembrie, iar Bali a început să monitorizeze zborurile din China și Malaezia, ca urmare a creșterii infecțiilor cu HMPV. Cu toate acestea, autoritățile susțin că virusul există de zeci de ani și că nu este nimic neobișnuit în legătură cu infecțiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News