Noile prevederi legale sunt menite să reducă numărul accidentelor produse în trafic, capitol la care țara noastră continuă să se afle pe primul loc în Europa, precum și să-i determine pe conducătorii auto să aibă un comportament responsabil. Care sunt noutățile din Codul Rutier 2024 și ce amenzi îi așteaptă pe șoferii indisciplinați vei afla în cele ce urmează.

Ce spune legislația

La finele anului trecut, guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Aceasta modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noul act legislativ aduce o serie de modificări importante mai ales în ceea ce privește sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile prevederi legislative sunt valabile atât pentru șoferi, cât și pentru trotinetiști și pietoni.

Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se precvizează în proiectul de OUG.

Ce alcoolemie aveau tinerii ucişi de Vlad Pascu. Avocatul şoferului drogat spune că victimele erau băute, dar Sebi Olariu nu consumase deloc alcool în acea seară
Recomandări
Ce alcoolemie aveau tinerii ucişi de Vlad Pascu. Avocatul şoferului drogat spune că victimele erau băute, dar Sebi Olariu nu consumase deloc alcool în acea seară

Cu cât se majorează amenzile în 2024

Amenzile s-au majorat în acest an din cauza faptului că valoarea punctului de amendă a fost corelată cu creșterea salariului minim pe economie. În aceste condiții, punctul de amendă a crescut la 165 de lei de la 145 de lei cât era anterior. Majorarea cu 20 de lei este urmarea modificării modului de calcul al punctului de amendă. Astfel, acesta reprezintă acum 5% din 3.300 de lei, cât este acum salariul minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior. Practic, vorbim despre o creștere a amenzilor cu aproximativ 14%.

Trebuie să știi că salariul minim brut pe economie va crește la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024. Asta înseamnă că punctul de amendă va crește din nou, urmând să ajungă la 185 de lei. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv la 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului trecut, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

Cum este structurat sistemul de amenzi

În România există cinci clase de amendă, patru aplicabile persoanelor fizice, iar cea de-a cincea doar pentru persoanele juridice. Cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier sunt:

Alfred Bulai, reținut pentru 24 de ore! Ce acuzații i se aduc, după audierile de la poliție și perchezițiile la locuința sa, în dosarul agresiunilor sexuale de la SNSPA
Recomandări
Alfred Bulai, reținut pentru 24 de ore! Ce acuzații i se aduc, după audierile de la poliție și perchezițiile la locuința sa, în dosarul agresiunilor sexuale de la SNSPA
  • clasa I: două sau trei puncte-amendă;
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.

Ce valoare aveau amenzile până în 2023

Categoriile de amenzi prevăzute de Codul Rutier până la 31 decembrie 2023 au fost:

  1. clasa I – 2 sau 3 puncte de amendă (între 290 şi 435 de lei);
  2. clasa a II-a – 4 sau 5 puncte de amendă (între 580 şi 725 de lei);
  3. clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 şi 1.160 de lei);
  4. clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte de amendă (între 1.305 şi 2.900 de lei);
  5. clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte de amendă (între 3.045 şi 14.500 de lei) – această clasă de amenzi este aplicabilă doar persoanelor juridice.

Ce valoare au amenzile rutiere în 2024

Categoriile de amenzi prevăzute de Codul Rutier începând cu 1 ianuarie 2024 sunt următoarele:

  1. clasa I – 2 sau 3 puncte de amendă (între 300 şi 495 de lei);
  2. clasa a II-a – 4 sau 5 puncte de amendă (între 660 şi 825 de lei);
  3. clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte de amendă (între 990 şi 1.320 de lei);
  4. clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte de amendă (între 1.485 şi 3.300 de lei);
  5. clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte de amendă (între 3.465 şi 16.500 de lei) – această clasă de amenzi este aplicabilă doar persoanelor juridice.
Ciobanii sunt disperați, pesta oilor le macină turmele: „De două luni dorm o oră pe noapte. Numa Dumnezeu știe ce e în sufletul nostru”
Recomandări
Ciobanii sunt disperați, pesta oilor le macină turmele: „De două luni dorm o oră pe noapte. Numa Dumnezeu știe ce e în sufletul nostru”

Lista completă cu amenzile și contravențiile pe care le poți primi poate fi consultată aici.

Ce amenzi riscă participanții la trafic în 2024

Limitele de viteză legale în localități au rămas, în general, neschimbate. Cu toate acestea, sunt situații în care acestea pot varia, iar limitele pot fi mai mari sau mai mici, fiind la latitudinea autorităților locale. În general, agenții de la Poliția Rutieră acordă avertismente în anumite cazuri de depășire a limitei cu mai puțin de 10 km/h. Totuși, aceasta nu este o regulă strictă, iar sancțiunile pot fi aplicate mai ales dacă sunt constatate și alte încălcări ale regulilor.

Spre exemplu, pentru depășirea limitei de viteză cu mai mult de 50 km/h va atrage sancțiuni de până la 3.300 de lei și suspendarea permisului pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, conducătorii auto vor putea fi amendați cu sume de până la 825 de lei. Dacă vei fi prins în trafic nepurtând centura de siguranţă vei fi sancționat cu 3 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă de 495 de lei. Conducerea unui autovehicul cu permisul expirat este prevăzută la Art. 101 din Codul Rutier. Fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. În același timp, tot începând cu 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată cu amenzi prevăzute la clasa I de amenzi, adică de la 330 la 495 de lei.

Pentru traversarea neregulamentară un pieton va putea fi amendat cu până la 495 de lei. În cazul bicicliștilor care circulă pe trotuar amenda plătită în 2023 era de până la 725 de lei. De la 1 ianuarie 2024, aceasta a crescut cu 100 de lei.

Unde se plătesc amenzile de circulație

Legislația rutieră în vigoare este foarte clară și strictă în ceea ce privește amenzile de circulație și plata acestora. În prezent, există trei modalități prin care poți să plătești amenzile de circulație:

  • Cash la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost primită amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
  • Cash la ghișeele Poștei Române din toată țara;
  • Online pe platforma Ghișeul.ro. Pentru asta trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și să introduci un card bancar valabil emis de o bancă din România;
  • Online prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, și anume:
  • pentru persoane fizice cu domiciliul în România – contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01;
  • pentru persoane fizice cu domiciliul în străinătate – contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Indiferent de modalitatea pe care o alegi îți recomandăm să păstrezi chitanța pentru situațiile în care pot apărea neînțelegeri, mai ales la plata taxelor şi a impozitelor anuale. Dacă, pentru soluționarea unui anumit caz, chitanța îți va fi solicitată, aceasta va putea fi transmisă pe e-mail sau printr-o scrisoare direct la Poliție.

Amenda de circulație – unde se plătește, cum faci dovada plății și ce pățești dacă nu o achiți

Când poți plăti amenzile de circulație la jumătate

Până nu demult, șoferii amendați aveau la dispoziție cel mult 48 de ore pentru a putea achita la jumătate contravaloarea amenzii. Acest interval era valabil din momentul în care agentul de la Poliția Rutieră încheia un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice prin care erai obligat să plătești o amendă. Ca urmare a adoptării Legii nr. 24/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, conducătorii auto au acum la dispoziție 15 zile să achite amenda la jumătate. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face integral.

Ce pățești dacă nu plătești amenda?

O precizare importantă pe care trebuie să o facem se referă la neachitarea amenzii de circulație în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Dacă, după cele 15 zile în care poți achita amenda, aceasta nu a fost plătită, primăriile te pot executa silit și pot pune sechestru pe bunurile tale. De regulă, dacă deții amenzi neplătite, iar cuantumul acestora nu este o sumă foarte mare, se poate pune poprire pe conturile tale bancare. Dacă nu ai un cont bancar, direcţiile locale or putea apela la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru a obţine informații referitoare la locul tău de muncă, după care se va institui poprire pe veniturile salariale.

În schimb, dacă ai acumulat de-a lungul timpului mai multe amenzi neplătite, iar suma este una considerabilă, autoritățile statului pot pune sechestru pe automobilul tău sau chiar pe locuința pe care o deții. Trebuie să știi că poprirea pe cont nu poate fi mai mare de 30% din veniturile tale înregistrate, în timp ce sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (7)

..ZORRO..   •   07.02.2024, 10:50

... noroc ca majoreaza amenzile, ca salariile si pensiile nu...

1234vasile   •   07.02.2024, 08:08

Catre legiuitori: 1.Cum puteti raporta cuantumul amenzii la salariul minim brut pe tara si nu la salariul minim net pe tara? Eu platesc amenda din salariul net sau din pensia impozittata! 2.Cum puteti mari amenzile la nesfarsit si nu puteti desfiinta impozitul aplicat pensiei?

Narcisu   •   06.02.2024, 19:43

Unii șoferi care conduc alcoolizați sau drogați ar trebui anulat permisul pe viață..

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Soluția găsită de românii care au rămas fără apă din cauza secetei. În alte țări din UE există conceptul „Sponge City”
Știrileprotv.ro
Soluția găsită de românii care au rămas fără apă din cauza secetei. În alte țări din UE există conceptul „Sponge City”
Wow! Mona Nicolici s-a căsătorit în secret cu un bucătar celebru și ocupă o funcție importantă. Ce face acum
Viva.ro
Wow! Mona Nicolici s-a căsătorit în secret cu un bucătar celebru și ocupă o funcție importantă. Ce face acum
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Libertateapentrufemei.ro
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Semnul de circulație care îi induce în eroare până și pe cei mai experimentați șoferi. Puțini știu ce reprezintă
FANATIK.RO
Semnul de circulație care îi induce în eroare până și pe cei mai experimentați șoferi. Puțini știu ce reprezintă
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
GSP.RO
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. A lăsat pe altcineva să-i conducă mașina prin Istanbul, aflându-se în dreapta, și a rămas fără ea. Polițiștii i-au confiscat-o: „Cei de la Consulat m-au băgat și mai tare în ceață”
FANATIK.RO
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. A lăsat pe altcineva să-i conducă mașina prin Istanbul, aflându-se în dreapta, și a rămas fără ea. Polițiștii i-au confiscat-o: „Cei de la Consulat m-au băgat și mai tare în ceață”
Corina Bud, fără lenjerie intimă pe scenă. Cum a fost filmată artista în fața a 70.000 de oameni. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Corina Bud, fără lenjerie intimă pe scenă. Cum a fost filmată artista în fața a 70.000 de oameni. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Şi-a dus maşina de 500.000 de euro la service şi a primit-o bucăţi, în cutii. "Mecanicul vedetelor", arestat
Observatornews.ro
Şi-a dus maşina de 500.000 de euro la service şi a primit-o bucăţi, în cutii. "Mecanicul vedetelor", arestat
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI