„Tribunalul Basmanni din Moscova a declarat invalid certificatul de înregistrare a versiunii tipărite a Novaia Gazeta”, a anunțat publicația pe rețelele de socializare.

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a declarat reporterilor că decizia instanței a fost una „politică”.

„Ziarul a fost ucis astăzi”, a transmis luni Novaia Gazeta, într-un editorial publicat pe site-ul publicației, în urma hotărârii judecătorești.

„Astăzi [autoritățile, n.r.] i-au ucis din nou pe colegii noștri, care au fost deja uciși de acest stat pentru că și-au îndeplinit datoria profesională. [Dar] ziarul a fost, este și va fi”, scrie în editorial.

Organismul de supraveghere a presei din Rusia, Roskomnadzor, anunțase anterior că Novaia Gazeta nu a reușit să transmită autorităților ruse „statutul său editorial” în termenul stabilit de lege.

Novaya Gazeta a fost nevoită în luna martie să își suspende apariția, pe fondul unei puternice represiuni împotriva presei independente, în contextul războiului purtat de Moscova în Ucraina.

O parte a jurnaliștilor săi au părăsit Rusia și au lansat, din Europa, o nouă ediție a publicației.

Decizia de revocare a licenței vine la mai puțin de o săptămână de la moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, un susținător important al Novaia Gazeta, care a donat o parte din banii primiți în 1990, pentru premiul Nobel pentru Pace, pentru înființarea ziarului.

Muratov a rămas în Rusia, iar sâmbătă a condus procesiunea funerară a lui Gorbaciov, prietenul său, notează Reuters.

Șase dintre reporterii Novaia Gazeta au fost uciși în asasinate despre care ziarul și grupurile pentru drepturile omului spun că au avut legătură cu reportajele lor.

Muratov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2021, pentru eforturile acestuia de „protejare a libertății de exprimare”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News