“Timp de mai mult de un deceniu, Novartis a cheltuit sute de milioane de dolari pentru aşa-numitele programe de conferinţe, care includeau comisioane pentru discursuri, mese extravagante şi alcool de primă clasă, dar care nu erau altceva decât mită pentru ca medicii din întreaga ţară să prescrie medicamentele produse de Novartis”, explică procurorul american Audrey Strauss.

Mai mult, spune acelaşi procuror, după ce medicii prescriau medicamentele Novartis, în cazul unor anumite afecţiuni, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, guvernul american rambursa costurile acestor reţete. În cadrul unui acord separat cu autorităţile americane, Novartis a acceptat să plătească suplimentar 51,25 de milioane de dolari drept compensaţie pentru aceste costuri.

Ca parte a acordului cu justiţia pentru a închide procesul civil de fraudă, compania Novartis a recunoscut că a plătit onorarii medicilor “pentru a-i stimula¨ să prescrie tratamentele sale şi că a desfăşurat programe de conferinţe în cele mai scumpe restaurante din SUA, precum Peter Luger la New York, Nobu la Dallas sau Matsuhisa la Los Angeles.

Astfel de evenimente au fost organizate de Novartis inclusiv în lanţul de restaurante Hooters, cunoscut mai degrabă pentru ţinuta sexy a chelneriţelor sale tinere decât pentru mâncarea tipică americană.

În total, compania farmaceutică elveţiană a desfăşurat în SUA circa 12.000 de evenimente cu cheltuieli pentru masă ce au depăşit suma de 125 de dolari de invitat, limită stabilită chiar de normele sale interne.

În cadrul acordului convenit cu justiţia americană Novartis a mai promis să-şi revizuiască practicile comerciale şi să semneze cu autorităţile un acord de integritate prin se angajează să-şi reducă drastic numărul conferinţelor şi sumele cheltuite pentru acestea, desfăşurându-le, în general, sub formă virtuală. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News