„Cenzura militară din Rusia a intrat rapid într-o nouă fază: de la amenințarea cu blocarea și închiderea publicațiilor (aproape pe deplin implementată) s-a trecut la amenințarea urmăririi penale atât a jurnaliștilor, cât și a cetățenilor care răspândesc informații despre ostilitățile militare care diferă de comunicatele de presă ale Ministerului Apărării”, a anunțat ziarul, într-un mesaj adresat cititorilor.
„Nu există nicio îndoială că aceste amenințări vor fi puse în practică”, adaugă publicația.
Ziarul afirmă că nu poate risca libertatea angajaților săi, dar nici nu poate ignora dorința cititorilor săi de a continua să relateze, chiar și sub cenzură militară.
Prin urmare, anunță că elimină materiale „pe acest subiect” – al războiului din Ucraina – de pe site-ul său web și rețelele de socializare.
„Continuăm să relatăm consecințele cu care se confruntă Rusia: criza economică ce ia amploare, scăderea rapidă a nivelului de trai, problemele cu accesul la medicamente și tehnologii străine și persecutarea dizidenților, inclusiv pentru declarații împotriva războiului”, mai scrie în mesajul pentru cititori.
Anunțul Novaya Gazeta vine după ce în această săptămână postul de radio Ecoul Moscovei, una dintre puținele voci libere rămase în presa rusă, a fost închis.
Refuzând să renunțe la independența sa editorială, consiliul de administrație al Ecoului Moscovei a votat închiderea postului după ce procuratura generală din Rusia a cerut restricții privind accesul la acesta din cauza a ceea ce a numit „raportări false” despre „operațiunea militară specială” a trupelor ruse în Ucraina.
Atât Ecoul Moscovei, cât și Novaia Gazeta, au ales să folosească cuvinte interzise precum „război” pentru a relata despre incursiunea militară a Rusiei în țara vecină, alegând să nu se conformeze cenzurii impuse de autorități.
Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat chiar vineri o legislație care incriminează răspândirea de informații considerate false, care discreditează armata rusă, potrivit Reuters. Legea prevede pedepse cu închisoarea de la 10 la 15 ani în Rusia dacă „informațiile false” au „consecințe grave” pentru forțele armate sau amenzi de până la 12.500 de euro. Câteva ore mai târziu, legea a fost promulgată de Vladimir Putin.
Novaia Gazetă, critici la adresa lui Putin, pe prima pagină
Condusă de Dmitri Murator, laureat al premiului Nobel pentru Pace anul trecut, ziarul Novaia Gazeta a refuzat în repetate rânduri să se supună regulilor stabilite de Roskomnadzor, serviciul de control al mass-media din Rusia.
Totodată, pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a atacat Ucraina, Novaia Gazeta a publicat în limba rusă și ucraineană un mesaj în care condamnă războiul.
„Astăzi ne-am adunat cu toții în redacție. Avem o durere. Țara noastră, la ordinul președintelui Putin, a început un război împotriva Ucrainei. Nu există nimeni care să oprească războiul. De aceea, odată cu durerea, pe noi ne încearcă și un sentiment de rușine”, și-au început jurnaliștii de la Novaia Gazeta, din Moscova, articolul de fond.
„Comandantul suprem rotește în mână «butonul nuclear», ca un breloc de la o mașină scumpă. Următorul pas va fi oare o salvă nucleară? Nu se pot interpreta altfel cuvintele lui Vladimir Putin despre arma răzbunării”, a mai scris publicația.
Foto: Profimedia Images