Armata israeliană a anunțat duminică, 7 aprilie, că își retrage forțele terestre din Khan Younis, după luni de lupte purtate în ceea ce a descris ca fiind un bastion major al Hamas.
Înainte de război, în orașul sudic locuiau peste 400.000 de oameni și nu mulți dintre ei s-au întors acum. Civilii reveniți în Khan Younis speră să recupereze puținele lucruri pe care le pot salva: saltele, covoare, recipiente de bucătărie și blocuri de lemn. Unii copii au fost văzuți de un reporter CNN cărând în spate canapele și scaune.
„Asta este ceea ce a devenit Gaza”, a spus un bărbat în timp ce trecea cu motocicleta printre dărâmături.
Alții s-au întors în oraș pe jos, pe biciclete, cu camionete și în spatele măgarilor.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5„Casa noastră a dispărut”
Aseel, în vârstă de 12 ani, stă pe un covor prăfuit, cu spatele sprijinit de o pernă și arată spre o grămadă de moloz din față, unde spune că se afla casa ei.
„Acolo era, este distrusă. Casa noastră a dispărut. Am reușit să luăm câteva piese de mobilier, dar am reușit să recuperăm doar lucruri mici din casa noastră. Mi-aș fi dorit să îmi pot lua hainele”, a declarat copila.
Un alt tânăr palestinian, Tamar, cară bucăți de lemn pe care vrea să le vândă „pentru a face 10-20 de shekeli (2,5 – 5 euro), astfel încât să nu mai fiu nevoit să întind mâna și să cerșesc bani de la oameni”.
Tamar povestește că atunci când s-a întors în oraș nu și-a putut recunoaște casa.
„Dacă nu ar fi fost vecinii mei, nu aș fi știut că este casa mea. Distrugere peste tot”, spune tânărul.
„Casa mea a fost complet distrusă. Avea trei etaje, iar acum este una cu pământul. Nu am rămas cu nicio amintire. La fel ca toată lumea de aici. Au distrus zona într-un mod barbar și intenționat”, a declarat și Saad, un alt fost locuitor din Khan Younis.
„Nu mai există viață”
Mahmoud Ahmad, un bărbat în vârstă, se află în interiorul casei sale puse la pământ și arată spre zonele unde erau camere, povestind ce a pierdut.
„Aceea era mașina mea de spălat, au ars-o israelienii. Aveam o mică zonă de ședere frumoasă aici, totul a dispărut. Acela era frigiderul meu, uite, ușa a fost scoasă. Asta era bucătăria. Nu a mai rămas nimic”, spune bărbatul.
Abdelkarim este un tânăr palestinian care și-a găsit școala distrusă. El s-a adăpostit în orașul Rafah, unde își petrecea timpul citind și scriind pentru că știa că nu se va putea întoarce la școală.
„Cum vom învăța acum? Nu mai există viață. Copilăria noastră a dispărut. Ne-au distrus”, spune el.
Reprezentanții Spitalului European din Gaza au anunțat luni că au fost recuperate cadavrele a 46 de palestinieni în urma retragerii israeliene din Khan Younis, majoritatea „găsiți morți sub dărâmăturile clădirilor”.
În urma atacurilor au fost distruse complet sau avariate case, birouri și moschei, iar clădirile care mai sunt în picioare sunt acoperite acum cu funingine sau au găuri de la gloanțe. Pe jos, sunt mormane de proiectile goale și rămășițe de mortier.
Pe pereții a ceea ce pare a fi biroul unei companii de telecomunicații sunt scrise cu graffiti Stelele lui David și blasfemii antiarabe în limba engleză, relatează CNN.
„Gaza aparține evreilor”, este un mesaj în arabă de pe peretele din interiorul unei clădiri distruse.
La începutul războiului dintre Israel și Hamas, izbucnit pe 7 octombrie 2023, Khan Younis a fost un refugiu pentru mii de civili palestinieni care fugeau de operațiunile militare israeliene din nordul enclavei.
Dar, la începutul lunii decembrie, când forțele israeliene au lansat un asalt asupra orașului, cei care locuiau acolo au fost nevoiți să se refugieze mai la sud.
Astfel, peste un milion de palestinieni se adăpostesc acum în condiții umanitare dezastruoase în orașul Rafah, cel mai sudic din Gaza, unde Israelul plănuiește, de asemenea, o ofensivă.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Peter Lerner, a declarat că „războiul nu s-a încheiat” odată cu retragerea din Khan Younis.
„Războiul se poate termina doar atunci când ei (ostaticii) se vor întoarce acasă și când Hamas va dispărea. Este un declin al forțelor, dar sunt mai multe operațiuni care trebuie efectuate. Rafah este în mod clar o fortăreață. Trebuie să dezmembrăm capacitățile Hamas oriunde s-ar afla”, a spus Lerner.
Pe 7 octombrie anul trecut, Hamas a atacat comunitățile din sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform datelor israeliene. Ulterior, peste 33.000 de locuitori din Gaza au fost uciși în ofensiva israeliană în enclavă, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Foto: Profimedia
Fix.in.pix • 09.04.2024, 15:23
Majoritatea covarsitoare a palestinienilor au fost complici si sustinatori Hamas, ca doar membrii organizatiei teroriste Hamas, nu erau….cambogieni ci palestinieni! Trebuiau sa se gandeasca la repercursiuni, inainte sa macelaresca civilii israelieni sau macar sa condamne in masa, actiunile hamas! Dar ei sau bucurat si dupa ras, vine plans…
croco601 • 09.04.2024, 13:20
Singura democrație din Orientul Mijlociu? Pare că și una-i deja prea mult.