Mărturiile copiilor și tinerilor care traversează ilegal România vorbesc despre violența autorităților noastre. Libertatea a rugat trei medici legiști să analizeze patru fotografii aflate în posesia ziarului și cele două arătate de unul dintre tinerii intervievați în primul episod despre migranți, pe numele său Mahmood. Toți experții consultați au concluzionat că sunt urme de lovire activă, produse de un corp alungit.
Majoritatea sunt prin lovire cu corpuri dure alungite. Gen baston metalic, dar și corp dur alungit cu suprafețe și capete neregulate. Aceste corpuri dure alungite determină mărci traumatice sub forma unor dungi echimotice prin care se poate identifica obiectul vulnerant.
Medicul legist Sorin Lesnic:
„Sunt bătuți rău de tot”, concluzionează medicul
„Primul este bătut și probabil trântit pe jos. Al doilea este bătut cu un corp contondent alungit (baston/bâtă) și posibil cu pumnii”, precizează un al doilea medic legist, care a dorit să rămână anonim.
Și un al treilea medic legist consultat spune că dungile par produse prin lovire cu un corp alungit. „Când leziunile sunt asemănătoare și sunt multiple și încrucișate, cam cum sunt astea, e 99% că sunt prin lovire activă. Probabilitatea e mică să fi fost prin cădere”, explică specialistul, care a dorit să rămână anonim.
Poliția de Frontieră Română spune că a făcut verificări, dar nu a găsit probe
În spațiul public au existat mai multe acuzații de violență la adresa polițiștilor de frontieră români.
În septembrie anul trecut, Euronews a publicat un material amplu despre posibila violență exercitată de polițiști români de frontieră asupra migranților, când încearcă să treacă din Serbia în România.
Rados Djurovic, directorul unui ONG din Serbia, a explicat pentru Euronews că genul acesta de violență e de dată recentă și se leagă de creșterea presiunii migratorii asupra României.
La mijlocul lui ianuarie, Vice România a scris despre alte cazuri de violență ale Poliției de Frontieră Română asupra migranților.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a precizat pentru Libertatea că a efectuat verificări, ca urmare a semnalelor apărute în spațiul public, „fără a fi identificate probe din care să rezulte că polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara ar fi manifestat un comportament necorespunzător”.
Instituția a mai spus că „la nivelul inspectoratului teritorial sus-menționat nu au fost identificate plângeri la adresa polițiștilor de frontieră din cadrul unităților subordonate, iar autoritățile de frontieră sârbe nu au semnalat situații în care persoanele depistate și preluate din proximitatea frontierei ar fi suferit agresiuni din partea autorităților române de frontieră”.
Poliția Locală Timişoara, acuzată de intimidări, spargerea telefoanelor, furt
Câțiva băieți migranți din Afganistan pe care îi întâlnim în Timișoara ne povestesc că Poliția Locală din Timișoara le-a spart recent telefoanele și i-a gonit din casele părăsite unde dormeau.
LOGS Grup de Inițiative Sociale, ONG-ul care s-a implicat cel mai mult în sprijinul migranților din Timișoara din noiembrie 2020 încoace, a scris despre aceste posibile abuzuri în două statusuri pe Facebook.
25 ianuarie: „Solicitanți de azil care au părăsit centrele de azil din diferite orașe și locuiesc în clădiri abandonate din Timișoara acuză Poliția Locală de violență fizică și furt”.
21 februarie: „Imigranții acuză autoritățile de ordine de faptul că le sparg telefoanele, unii sunt loviți (ca și persoana din fotografie), iar alți migranți au relatat situații în care banii nu le-au fost înapoiați după percheziții. Peste 15 astfel de declarații ne-au fost aduse la cunoștință”.
La mai puțin de 24 de ore după al doilea status, Poliția Locală Timișoara a dat un comunicat în care a negat acuzele şi a amenințat că va da ONG-ul în judecată.
„Nu ai nevoie să îi bați. Ei sunt cuminți”
„Exclus. Bătaie nu. Eu știu că ONG-urile sunt lovite în interesele lor”, spune pentru Libertatea Dumitru Domăşnean Urechiatu, directorul executiv al Poliției Locale din Timișoara. Precizează că strânge probe pentru a dovedi că ONG-ul nu are dreptate.
– Dar nu ar trebui mai întâi să cercetați dacă au dreptate sau nu?
– Păi, nu au dreptate. Pentru că știu din start. Eu am făcut ședință cu ei. Mă, s-a întâmplat să fie? Cum să te apuci să îl bați? Pentru ce? Că trebuie să ai un motiv să dai în el.
Spune că a purtat o discuție cu polițiştii locali, dar după ce a dat comunicatul.
Domăşnean Urechiatu ne arată un proces-verbal al unei ședințe din 13 noiembrie 2020, în care le-a recomandat polițiștilor să nu se apropie de migranți și să anunțe ofițerul de serviciu, care va lua legătura cu Poliția de Frontieră.
Situația migranților nu constituie indicator de performanță. Nu săriți să-i căutați, să umblați după ei.
Domăşnean Urechiatu:
Pe 27 ianuarie anul acesta, Domăşnean Urechiatu a dat o notă internă în care dispunea „evitarea pe cât posibil a contactului fizic de orice natură cu migranții, precum controlul corporal al acestora și contactul cu documentele de identitate și bunurile acestora”.
Nota internă a fost dată la două zile după ce ONG-ul a publicat primul status cu plângerile migranților la adresa polițiștilor locali.
Eu am lucrat în poliție. Sunt un tip mai dur. Nu cred că au curajul să îmi încalce dispozițiile. Le-am zis: aveți familie, gândiți-vă la sănătatea voastră, a colegilor, nu îi atingeți. Ce să mai vorbim de bătăi? Pentru că nici nu necesită. Nu ai nevoie să îi bați. Ei sunt cuminți. Toți sunt docili, ascultă, imediat se conformează. Nu există motiv să îl bați sau să îi spargi telefonul. Și așa sunt bătuți de soartă.
Șeful Poliției Locale din Timișoara:
Dincolo de această violență, drumul migranților continuă în zilele următoare în Libertatea.