O parte din romanii ce se aflau in Statele Unite in timpul dramaticelor evenimente care au zguduit acum o saptamana intreg mapamondul s-au intors ieri in Bucuresti. Dincolo de emotia revederii celor dragi, romanii, in special cei care au fost surprinsi de evenimente in New York, abia au asteptat sa impartaseasca prietenilor sau rudelor care ii asteptau la aeroport ultimele noutati referitoare la cel mai groaznic atentat din istoria lumii.
Toti cei intervievati de reporterii Libertatii au fost de acord asupra faptului ca America isi revine, incet, dar sigur.
„Intreaga natiune americana incearca sa reintre pe fagasul normal. A fost o saptamana de cosmar in care nimeni nu a mai discutat despre nimic altceva. In ziua respectiva ma aflam la numai cateva strazi departare de World Trade Center. In primele minute nu cred ca am constientizat la maximum ce se intampla, abia cand cele doua turnuri s-au prabusit si pe masura ce se contura o tragedie de proportii inimaginabile am inteles ca acolo, in New York, in acea zi, se schimba practic cursul istoriei”, ne-a declarat Nicolae Gheorghe, pilot al companiei Tarom. De la una dintre insotitoarele de bord a zborului New York – Bucuresti am aflat ca fiecare cursa spre si dinspre Statele Unite „adapostes-te” cate doi agenti ai Serviciului Roman de Informatii. De altfel, masurile de securitate in Aeroportul Otopeni sunt cel putin la nivelul celor adoptate de americani. Verificarile actelor si bagajelor celor care s-au intors in tara au durat ieri dimineata mai mult de 2 ore. „Nu am avut voie sa luam cu noi in avion nici macar o bricheta. Nimic care sa starneasca suspiciunea controlorilor”, ne-a spus Ion Cristian.
Desi in momente dramatice de genul celor pe care le-au traversat americanii instantaneu se pune in miscare o incredibila masinarie de zvonuri, cetatenii de rand au suficienta cultura civica incat sa poata sti ce anume informatii trebuie luate drept bune. Marius Marinescu s-a aflat pentru cateva luni invitat la un stagiu de pregatire in informatica la New York.
„De la campusul nostru, aflat undeva in sudul Manhattanului, se vedea partea aceea a orasului destul de bine. Plus ca acolo exista cel putin 30 de canale de televiziune specializate in stiri. A fost un incredibil bombardament informational, zvonuri venite din toate partile, care mai de care mai ciudate. Eu unul ma ingrozeam tot mai mult, cu fiecare buletin de stiri pe care il ascultam. Prietenii mei americani imi spuneau sa nu ma impacientez si sa astept o confirmare oficiala. Asta mi-a placut, au incredere oarba in organele statului si nu pun la indoiala, decat foarte rar, cuvantul oficialitatilor. Cu toate astea, eu unul nu ma mai duc acolo, daca Bush da „verde” armatei americane sa intreprinda actiuni impotiva Afganistanului, cred ca America va deveni cel mai nesigur stat din lume.
Cred ca nu exista un sistem suficient de bun care sa te apere de efectele terorismului. De altfel, s-a si vazut. Si inca ceva. Abia acum incep sa se puna intrebari, opinia publica vrea raspunsuri. Ce-au facut FBI-ul si CIA? Cum este posibil sa nu fi stiut nimeni nimic? Cat de eficient este sistemul lor de aparare in conditiile in care au avut timp sa evacueze o mare parte din Pentagon, dar nici un super-avion de lupta nu a reusit sa intercepteze in timp util cea de-a treia aeronava deturnata? Cine si cum va da socoteala pentru toate fondurile care se cheltuiesc acum? E vorba de zeci de miliarde de dolari”.
Fostul tenisman Ilie Nastase a revenit si el in tara. Incidentele de saptamana trecuta l-au surprins in New York. „Nu mi-a venit sa cred ca asa ceva se mai poate intampla in anul 2001. A fost un soc imens pentru toata lumea. Nu, nu se poate califica in nici un fel acest atentat, nu cred ca exista in vreo limba de pe lumea asta un termen, un cuvant cu care sa poata fi descris. Intreg orasul a fost ravasit. Zi si noapte salvarile, masinile pompierilor sau ale politiei alergau in toate partile pe strazi. Ne uitam la televizor si nu ne venea sa credem. Evenimentele se desfasurau precum intr-un film de foarte proasta calitate. Americanii au devenit mai reci, nu mai zambesc atat de usor cum poate o faceau altadata. Poate si pentru faptul ca urmatoarele 2-3 saptamani se anunta atat de delicate. Toata lumea este cu ochii pe ei, toata lumea asteapta prima miscare din partea lor”, ne-a spus Ilie Nastase.
Desi au putut urmari sporadic posturile de televiziune romanesti prin intermediul transmisiilor preluate de sateliti, romanii intorsi in tara nu au decat cuvinte de lauda pentru mediile de informare americane, in special pentru CNN, postul de televiziune care, spun ei, a spart toate recordurile de audienta inregistrate vreodata. „In primul rand, acolo nimeni nu are nimic de ascuns, cu exceptia informatiilor neverificate suta la suta de serviciile speciale. Pe mine m-a uimit faptul ca ziaristii americani isi beau cafeaua de dimineata la Casa Alba. Asta e o chestie incredibila. Nu am vazut in nici o transmisie in direct imagini cu sange sau cu cadavre, nimic care sa inrautateasca starea de spirit a poporului american. In afara de ceea ce se petrecea in strada, unde la un moment dat, normal, panica a cuprins pe toata lumea, totul s-a desfasurat cu calm si cu rabdare. Este ciudat, desi nu am luat parte la actiuni, ma simt de parca as fi fost implicat direct. Am fost acolo, am vazut femei prabusindu-se pe strada de durere, barbati in toata puterea cuvantului cu lacrimi in ochi. La impactul primul avion mi-am zis ca e o intamplare, al doilea impact m-a pus putin pe ganduri, iar cand am aflat ca Pentagonul a fost lovit am ramas impietrit. Toata lumea din firma a amutit, se auzeau doar vocile crainicilor de la CNN si forfota de nedescris de pe strazi”, ne-a spus Aurelian Alexandrescu, proprietarul unei firme de transport al carei sediu se afla la numai o jumatate de kilometru departare de ceea ce a fost World Trade Center in New York.

 
 

Urmărește-ne pe Google News