În timpul săptămânilor de conflict, Yurii Fenenko, medic legist în orașul ucrainean asediat Cernihiv, s-a familiarizat cu modul în care războiul distruge trupurile, analizând daunele provocate de schije, bombe cu dispersie și gloanțe.
Bărbatul de 44 de ani se temea de ziua care știa că va veni cu siguranță, când va fi adus cadavrul unei persoane apropiate lui, dar nu era pregătit ca acesta să fie al cuiva pe care îl cunoștea atât de bine, arată The Guardian.
„Era trupul unei prietene dragi, al soției unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei”, a declarat Fenenko într-un interviu acordat în weekend, izbucnind în lacrimi. „Mașina pe care o conducea a lovit o mină de teren în timp ce încerca să fugă dintr-un sat în care locuia, în apropiere de Cernihiv, sat care fusese ocupat de ruși”, a mai spus el pentru publicația britanică.
Înainte de război, Fenenko examina în medie patru cadavre pe zi – majoritatea, oameni care muriseră din cauza unei boli sau, ocazional, în urma unui accident de mașină sau a unor acte de violență armată.
Totul s-a schimbat atunci când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie, iar forțele rusești care înaintau din Belarus au început să bombardeze orașul. Până la 10 martie, Cernihiv a fost încercuit de forțele rusești, prinzând în capcană cei 150.000 de locuitori. Acum, Fenenko examina până la 15 cadavre pe zi.
„Era înfricoșător”
„La început, nimeni nu a înțeles ce se întâmpla”, a spus el. „Era înfricoșător, nu știai la ce să te aștepți. Apoi, după câteva zile, au început să apară primele cadavre în laboratorul nostru. Iar numărul lor a crescut de la o zi la alta”.
Spațiul s-a epuizat în morgile din Cernihiv, care sunt proiectate pentru 30 de cadavre, iar trupurile au fost îngrămădite în camioane frigorifice. Fenenko și-a desfășurat activitatea într-o cameră fără electricitate, din cauza bombardamentelor. Un generator diesel asigura o lumină slabă.
Semne de tortură pe cadavrele ucrainenilor uciși
„Înainte de război, văzusem corpuri complet sfâșiate de explozii accidentale”, a spus el. „Dar niciodată într-un asemenea număr”.
Rapoartele postmortem ale lui Fenenko sunt transmise procurorilor care investighează presupusele crime de război comise de forțele rusești în Ucraina.
„Printre semnele de tortură, am găsit mâini legate la spate la cadavrele unor persoane care locuiau în satele ocupate de ruși, legate la ochi, membrele împușcate”, a spus el. „Altă dată, o rachetă a lovit o coadă de oameni care stăteau în fața unei băcănii. Treizeci de oameni au fost uciși în acea zi și toți au fost aduși în laboratorul meu”.
Fenenko a extras sute de proiectile și schije din cadavre, dar și fragmente de bombe cu dispersie, explozibili care sunt proiectați pentru a elibera zeci de bombe mai mici, numite submuniții, pe o suprafață mare. Bombele cu dispersie sunt interzise de legislația internațională printr-un tratat din 2008 semnat de peste 100 de țări.
foto: EPA