Avertizorul Edward Snowden (39 de ani) a precizat, într-un interviu acordat cu ocazia celei de-a zecea aniversări a dezvăluirilor sale despre amploarea supravegherii, că nu regretă ceea ce a făcut. 

În 2013, când lucra pentru Agenția Națională de Securitate (ANS), din cadrul Departamentului de Apărare al SUA, Snowden a dezvăluit informații ultrasecrete privind programe de supraveghere la nivel mondial, unele dintre ele ilegale, notează The Guardian. Erau gestionate de ANS și de omologul britanic, GCHQ. După ce au fost făcute publice detaliile, s-au ridicat numeroase întrebări cu privire la viața privată a cetățenilor. 

„Tehnologia a ajuns să aibă o influență enormă”, a spus de curând Snowden. „Dacă ne gândim la ceea ce am văzut în 2013 și la capacitățile guvernelor de astăzi, 2013 pare o joacă de copii.”

Îngrijorarea lui nu are legătură doar cu modul în care ar putea să o folosească guvernele în prezent. Consideră un pericol, de exemplu, și camerele de supraveghere video disponibile în comerț, recunoașterea facială, inteligența artificială și programele de spionaj intruzive, cum ar fi Pegasus, utilizate împotriva disidenților și jurnaliștilor.

Criticat pentru că a rămas în Rusia

„Am avut încredere că guvernul nu ne va înșela. Dar a făcut-o. Am avut încredere că firmele de tehnologie nu vor profita de noi. Dar au făcut-o. Acest lucru se va întâmpla din nou, pentru că aceasta este natura puterii”, a precizat el.

Snowden se află în exil în Rusia de zece ani. Atunci a fugit din Hong Kong, unde le-a predat unor jurnaliști documentele ultrasecrete.

După invazia Ucrainei, a primit tot mai multe critici pentru că a rămas în Rusia și a dobândit cetățenia rusă anul trecut.

În ce privește deciziile din 2013, acesta a subliniat: „Nu am niciun regret”. Pentru că are doi copii mici, Snowden și-a redus în ultimii doi ani discursurile și aparițiile publice. A păstrat însă legătura cu jurnaliștii pe care i-a întâlnit în Hong Kong, inclusiv cu Ewen MacAskill, autorul articolului din The Guardian. 

Snowden crede că utilizarea pe scară largă a criptării de la un capăt la altul (doar cei care comunică pot citi mesajele, n.r.) este unul dintre rezultatele pozitive după scurgerile de informații, mai explică Ewen MacAskill. 

„Marile companii din domeniul tehnologiei au fost stânjenite de dezvăluirile potrivit cărora ANS a transmis date personale. Această stânjeneală s-a transformat în furie atunci când alte scurgeri de informații au dezvăluit că, în ciuda acestei cooperări, ANS a obținut date de la marile companii de tehnologie prin intermediul unor vulnerabilități de tip backdoor”, scrie acesta. De aceea, companiile au introdus criptarea de la un capăt la altul mai repede decât era planificat. 

Pericolul progreselor tehnologice care afectează viața privată

Criptarea de la un capăt la altul „era o himeră în 2013, când a apărut povestea”, a declarat Snowden. E mulțumit că lucrurile s-au schimbat. 

Dar îl neliniștesc în continuare progresele tehnologice care afectează viața privată. „Ideea că după dezvăluirile din 2013 vor fi curcubeie și unicorni a doua zi nu este realistă. Reprezintă un proces în curs de desfășurare. Și va trebui să lucrăm la el pentru tot restul vieții noastre și a copiilor noștri.”

Agențiile de informații din SUA și din Regatul Unit au recunoscut că dezbaterea pe tema vieții private provocată de Snowden a adus beneficii. În același timp, au susținut că a provocat daune: de exemplu, MI6, serviciul de informații externe britanic, a trebuit să închidă o parte dintre operațiuni. De asemenea, agențiile au mai subliniat că, în 2013, ANS și GCHQ au fost prezentați ca fiind singurii actori răuvoitori, ignorându-se activitatea Rusiei și a Chinei pe internet.

La rândul lui, Snowden a spus că nimeni nu a crezut la acea vreme că Rusia și China erau îngeri. Iar în ceea ce privește daunele, a afirmat că agențiile nu au adus niciodată vreo dovadă. „Perturbare? Sigur, este plauzibil”, a spus el. „Dar este greu să pretinzi «daune» dacă, în ciuda a 10 ani de isterie, n-a căzut cerul.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News