Nu face focul când bate vântul!

În primul rând, specialiştii ne cer să anunţăm, de îndată, la numărul unic de urgenţă 112, orice început de incendiu şi, în caz de necesitate, să acordăm sprijin autorităţilor locale şi pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, a celor din fondul forestier, precum şi a celor din perimetrul localităţilor.
Iată şi câteva sfaturi utile: Nu aprinde focul în spaţii deschise (păşuni, diverse suprafeţe agricole, grădini, terenuri virane etc.) pe timp de vânt. Atunci când nu bate vântul şi aprinzi focul, supraveghează-l până se stinge definitiv, apoi stinge jarul cu apă şi acoperă cenuşa cu pământ. Nu arunca la întâmplare resturi de ţigări sau chibrituri aprinse.
Nu aprinde focul la mai puţin de 10 metri de orice material combustibil sau construcţie (casă, anexe, şură, gard etc.) sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de liziera pădurii (cu excepţia locurilor special amenajate). Cei care nu ţin cont de aceste prevederi şi produc incendii care impun intervenţia pompierilor trebuie să ştie că, potrivit legii, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Permis de la primărie

Potrivit legii, arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a oricăror resturi vegetale de pe raza unei localităţi se poate face numai după obţinerea “permisului de lucru cu focul”.
Documentul se solicită de la primăria localităţii respective şi se eliberează de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de o altă persoană desemnată în acest scop.
Pe de altă parte, cei care vor să ardă resturile vegetale din curţi şi grădini se vor interesa la primărie pentru a afla planificarea zilelor şi locurile special amenajate, în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii.

Reguli pentru ţinerea flăcărilor sub control

Pompierii atenţionează că trebuie respectate câteva reguli importante: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi ce permit arderea controlată; executarea arderii în zone ce nu permit propagarea focului la eventuale construcţii, nu afectează reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de gaze naturale, produsele petroliere, alte materiale combustibile; asigurarea prealabilă a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a focului şi stingerea lui totală înainte de a părăsi locul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News