Potrivit reprezentanţilor clubului “Dacia Clasic”, doar în primele şase luni ale acestui an, 34 de automobile Dacia istorice au fost salvate de la distrugere. Dintre acestea, 24 sunt modelul 1300, şapte 1100 şi trei 1310. Atestarea ca vehicul istoric presupune ca automobilul să fie în stare bună şi fără modificări, cu excepţia consuma-bilelor.

“Multe din maşinile bune se pierd şi ajung la Remat pentru că proprietarii lor preferă să primească un tichet Rabla în valoare de 6.500 de lei, în loc să investească în restaurarea lor sau să le vândă la preţul pieţei, care de cele mai multe ori este sub această valoare. Încurajăm oamenii să salveze maşinile vechi româneşti, din păcate tot mai puţine. Cu programul «Rabla» au dispărut multe exemplare în stare impecabilă, proprietarii preferând să renunţe la «băbuţa» din garaj pentru câteva sute de lei primite pe piaţa gri. Ne-am dori să nu mai vedem astfel de maşini la centrele de colectare a fierului vechi, ci la parade auto, conduse de tinerii din ziua de azi, care trebuie să cunoască şi să ducă mai departe trecutul industriei auto din România”, spune Ovidiu Măgureanu (foto), preşedintele secţiei Dacia Clasic a Retromobil Club România.
Pasionaţii de maşini clasice susţin că, dacă legislaţia nu se modifică pentru a proteja maşinile istorice, multe dintre acestea vor fi pierdute pentru totdeauna. Secţia Dacia Clasic cuprinde în prezent 45 de maşini Dacia 1100, 90 de exemplare Dacia 1300, dar şi 4 Dacia 1310. La acestea se adaugă şi câteva automobile rare, precum Dacia 2000, 1301 şi 1300 LS, câte una din fiecare.

Maşina lui a împlinit 42 de ani

Paul Ivan e unul din cei mai înfocaţi fani ai bătrânei Dacii. Are 30 de ani, iar prima lui maşină de colecţie a împlinit… 42 de ani.
“Am pasiunea asta din copilărie, de pe vremea când strângeam machete de Dacia. Prietenii chiar glumesc cu mine şi îmi spun că am trecut de la 1/18 la 1/1. Când eram mic, mă uitam la tata cum o conduce şi mi-am propus ca într-o zi să îmi cumpăr şi eu una, ceea ce am şi făcut acum doi ani. Îmi doresc ca românii să nu mai arunce Daciile la gunoi, ci să le recondiţioneze, ori, dacă nu îşi permit, să le ofere altora ocazia să o facă”, ne-a spus tânărul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News