Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, l-a îndemnat marți, 5 decembrie, pe premierul ungar Viktor Orban să renunțe la vetourile sale privind lansarea negocierilor cu Ucraina și aprobarea de noi fonduri pentru Kiev.
De asemenea, Baerbock l-a criticat pe președintele sârb Aleksandar Vucic pentru că a devenit un apropiat al Moscovei și pentru că dezavantajează opoziția politică din Serbia înaintea viitoarelor alegeri.
Baerbock a reacționat critic la ultima amenințare lansată luni de Orban. Liderul ungar i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a-l îndemna să elimine discuțiile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina de pe ordinea de zi a summitului liderilor UE, care va avea loc săptămâna viitoare.
„Nu avem timp pentru jocuri în acest moment”, a declarat Baerbock la Ljubljana. „Dacă ne aflăm într-o situație în care pacea în Europa este atacată, atunci trebuie să facem tot ceea ce putem în fiecare zi și în fiecare oră pentru a ne proteja oamenii, și cu atât mai mult oamenii din Ucraina, în cel mai bun mod posibil”, a adăugat șefa diplomației germane.
UE plănuiește să aprobe demararea discuțiilor privind extinderea UE și livrarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul summitului din 14-15 decembrie. Însă aceste măsuri necesită unanimitatea tuturor celor 27 de lideri ai țărilor din blocul comunitar, ceea ce îi permite lui Orban să amenințe cu dreptul său de veto.
Diplomații încă nu și-au dat seama dacă liderul ungar este hotărât să blocheze sprijinul acordat Ucrainei sau dacă încearcă să șantajeze Bruxellesul, cu scopul de a debloca peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, care au fost oprite din cauza îngrijorărilor legate de respectarea statului de drept.
Cu toate acestea, Baerbock a promis că UE va face „tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că Ucraina face următorul pas în negocierile de aderare”.
Ministrul sloven de externe, Tanja Fajon, l-a criticat, de asemenea, pe Orban în timpul conferinței de presă la care a participat și șefa diplomației germane: „Nu accept șantajul”, a spus ea, adăugând că țările care au făcut eforturi de reformă pentru a deveni membre ale UE „nu trebuie să devină victime ale politicii naționale”.
Revenind la Serbia, Baerbock l-a criticat pe Vucic pentru că a mers pe o linie fină între alinierea cu UE și Rusia în același timp, alimentând în același timp tensiunile cu Kosovo.
„Atunci când vorbim despre extindere, este crucial faptul că nu poți sta pe două scaune în același timp”, a afirmat ministrul german de externe.
În ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare din Serbia, care vor avea loc pe 17 decembrie, ea a îndemnat Belgradul să garanteze accesul egal al tuturor candidaților politici la mass-media și să interzică utilizarea abuzivă a resurselor guvernamentale în campania electorală.
Foto: Profimedia Images