Situație tensionată într-un sat din Timiș, unde întreaga comunitate este în izolare, inclusiv angajații primăriei și primarul.
În doar câteva zile, au fost șapte cazuri de infectări cu coronavirus. Bolnavii intraseră în contact cu cel puțin 21 de persoane, iar un bătrân de 73 de ani a murit. Un alt pacient infectat a fost luat cu ambulanța și internat la Spitalul Județean din Timișoara pentru două zile, până să fie depistat pozitiv și transferat la „Victor Babeș”, clinica de boli infecțioase din Timișoara . Criza s-a declanșat în etape.
Suspiciune de pneumonie
Duminica trecută, un bărbat din localitatea Sacoșu Turcesc, din județul Timiș, a chemat ambulanța pentru că se simțea foarte rău.
„Medicii au constatat că are simptome de pneumonie. Intenția cadrelor medicale a fost să îl ducă la Spitalul CFR din Timișoara, dar până la urmă a fost internat la Spitalul Județean. Acolo i s-a făcut testul pentru coronavirus, iar acesta a ieșit negativ. Bărbatul a stat internat două zile la Spitalul Județean, după care testul a fost reluat și a ieșit pozitiv”, povestește pentru cititorii Libertatea primarul din localitate, Adrian Koller.
După al doilea test, pacientul a fost transferat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Slujbă la Biserica Penticostală
Înainte să intre în contact cu medicii de pe ambulanță, cu cei de la Spitalul Județean, pentru ca peste abia două zile să fie depistat pozitiv, omul a intrat în contact și cu localnicii din Sacoșu Turcesc.
Bărbatul face parte din comunitatea penticostală și, pe 22 martie, a fost la o slujbă la biserica din localitate. Primarul a încercat să refacă traseul omului în comunitate ca să înțeleagă cum de s-a extins boala atât de repede.
„El a fost plecat până anul trecut, a muncit în Londra, dar anul trecut a venit în octombrie. Nu a mai fost deloc plecat de anul trecut. Din ce informații am eu, în urmă cu două săptămâni la Biserica Penticostală, unde a fost și persoana de 73 de ani care a decedat, a fost o întâlnire. Nu au fost foarte mulți. Cred că a fost și pacientul depistat pozitiv. S-ar putea de acolo de la biserică, unde a venit și un pastor din Timișoara, acolo s-ar putea să fie un fir al infectărilor din localitate.”
”Mi se încinge telefonul”
Așa se face că în doar două săptămâni, localitatea ce numără o mie de locuitori a ajuns la un pas de carantină. Doi dintre cei șapte oameni depistați pozitiv sunt angajați ai Primăriei Sacoșu Turcesc și au fost duși la Spitalul „Victor Babeș”, împreună cu membrii familiei.
Din cauza îmbolnăvirilor, primăria s-a închis și ea. Toți angajații sunt în izolare, la domiciliu.
„ Eu sunt bine, acasă, în izolare, cu familia. Momentan sunt bine, ce să zic. Mi se încinge telefonul.”, spune primarul din Sacoșu Turcesc.
Edilul Adrian Koller a cerut autorităților carantină totală în localitate. Până la o decizie a oficialilor de la centru, autoritățile locale au impus restricții de circulație. Nu mai pot intra în localitate decât mașinile cu provizii.
„Comitetul Județean a înaintat către MAI propunerea de intrare în carantină. Așteptăm ordinul”, a explicat edilul.
Dacă MAI acceptă solicitarea autorităților timișorene, Sacoșu Turcesc ar fi a doua comunitate în carantină, după Suceava și localitățile limitrofe.