Turnul de la Ruşi: cel mai aplecat
Asupra înclinaţiei Turnului de la Ruşi şi-au dat mulţi cu părerea: ba că ar fi cel mai înclinat din ţară, ba chiar că l-ar seconda pe celebrul său “frate” din Pisa. Acesta face parte din Biserica Evanghelică şi a fost construit în anul 1749, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea a început să se lase într-o parte, din cauza unor alunecări de teren, ajungând în prezent la o înclinaţie de 20 de grade faţă de axul vertical. Clopotniţa are însă nevoie urgentă de consolidare, pentru că şi ea, şi biserica stau să se dărâme.
Turnul Trompeţilor: înalt de 68 de metri
Turnul care străjuieşte cetatea Mediaşului de la înălţimea sa de 68 de metri s-a situat, până în 1969, printre primele 12 construcţii din lume! Este parte a Bisericii Sf. Margareta, edificiu pomenit în prima jumătate a secolului al XV-lea. Actualul edificiu ar fi fost finalizat în anul 1488, dar munca meşterilor constructori nu s-a încheiat aici, fiindcă, după aceas- tă dată, se menţio- nează înălţarea con- strucţiei cunoscute astăzi drept Turnul Trompeţilor. Supraetajarea ar fi dus şi la înclinarea turnului cu 2,28 de metri.
Turnul de la Săsăuş: zguduit şi trăsnit
Un turn scorojit, cu multe crăpături, se înclină ameninţător spre vale la Săsăuş, tot în judeţul Sibiu. Aceasta e prima impresie, când privirea ţi se loveşte de Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate. Cum soarta nu a fost prea bună cu lăcaşul de cult, edificiul a fost grav afectat: după un puternic cutremur, cupola a căzut; apoi, în 1968, biserica a fost trăsnită, iar o parte din turn s-a prăbuşit în vale. Sătenii au refăcut turnul, dar tot înclinat a rămas.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro