Aceşti voluntari au acceptat să fie expuşi unor virusuri ai răcelii şi cărora le-au înregistrat obişnuinţele de somn. Subiecţii au fost supuşi în prealabil unui control medical şi au răspuns mai multor întrebări pentru ca oamenii de ştiinţă să poată avea în vedere anumiţi factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool şi de ţigări, relatează Agerpres.
Cercetătorii Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au ţinut cont de vârsta persoanelor, de nivelul lor de stres, de rasă, de educaţie, de venituri, de faptul de a fi fumător sau nu. Cu toţi aceşti parametri avuţi în vedere, cantitatea de somn era cel mai important factor care a influenţat riscul de a răci.
Rezultatele au arătat că persoanele care dormiseră mai puţin de şase ore pe noapte în săptămâna precedentă prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a răci decât cele care beneficiaseră de nopţi de somn de peste şapte ore.
Voluntarii care dormiseră mai puţin de cinci ore pe noapte erau expuşi chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi.
Studii precedente au subliniat legăturile între lipsa de somn şi unele boli cronice, moarte prematură, riscuri crescute de boală sau de accidente rutiere.