Costurile sunt mari

Preţurile variază în funcţie de fiecare cabinet: microciparea şi înregistrarea costă între 80 şi 150 de lei, iar operaţia de sterilizare variază între 200 şi 300 de lei. Un vaccin antirabic ne mai poate scoate din buzunar alte câteva zeci de lei.

Sunt de acord cu microciparea

De cealaltă parte, proprietarii de câini de rasă nu au de gând să-şi sterilizeze animalele, dar sunt de acord cu obligaţia microcipării şi vaccinării căţeilor. “Sunt câinii mei, stau la mine în curte şi n-am de gând să-i castrez. Un câine castrat devine docil, se înmoaie, nu mai e câinele de pază care era, mănâncă mai mult, doarme mai mult…”, susţine Constantin Bogdan, proprietarul unor ciobăneşti germani cu pedigree, care au fost microcipaţi, dar nu sunt în evidenţa Asociaţiei Chinologice.

Doar 147.520 de animale au fost înregistrate până ieri

Datele introduse de cabinetele medicale în Registrul de evidenţă a câinilor sunt gestionate de Colegiul Medicilor Veterinari din România. Iar numărul patrupedelor aflate deja în această bază de date este departe de cel real, estimat la circa 1,5 milioane de suflete. Potrivit preşedintelui colegiului, dr. Viorel Andronie (foto 3), până ieri fuseseră înregistraţi 147.520 de câini la nivel naţional, adică doar circa 10% din total. l

Urmărește-ne pe Google News