Încălţămintea

Nu e nevoie de cine ştie ce echipament profesionist şi scump. Dar unele lucruri sunt importante. De exemplu, nu te duce la munte în pantofi sau sandale! Rişti să te accidentezi serios, pentru că talpa încălţămintei nu aderă cum trebuie la piatră.
Cei mai indicaţi sunt bocancii, atât iarna, cât şi vara. Ca şi zăpada, iarba este alunecoasă, rădăcinile copacilor la fel, pietrişul, conurile de brad căzute pe jos, urmele de zăpadă, pe care le poţi întâlni pe munte chiar şi în luna iunie, toate îţi pot crea probleme.
O pereche de bocanci oferă şi o mai bună susţinere a gleznei, astfel riscul de a-ţi scrânti un picior e mai redus.

Cu ce trebuie să te îmbraci

Vremea pe munte e înşelătoare (deşi la poale e soare şi bine, sus pe creastă e posibil să dai de zăpadă încă netopită, ba chiar să şi ningă). De aceea, e bine să ai la tine, pe lângă tricou şi pantaloni, şi ceva mai grosuţ (un pulover e foarte bun), dar şi ceva de vânt/ploaie. E bine să ai în rucsac şi un tricou/pulover de rezervă, pentru ca atunci când ajungi în vârf sau unde ţi-ai propus să te opreşti să ai ceva uscat de pus pe tine, ceva netranspirat.
Pentru a avea de unde alege, caută pe internet site- uri cu echipament montan. Dar, pentru siguranţă, verifică înainte de plecare prognoza meteo (ex: pe www.freemeteo.com; e de ajuns să introduci numele muntelui şi ţi se afişează prognoza pe 7 zile).
Dacă vremea se anunţă rea, cu ploi şi vânturi puternice, mai bine amână-ţi plecarea. Muntele va fi acolo şi când vremea se va îmbunătăţi. Nu căra pe munte pungi, gentuţe etc. Ia un rucsac, pe “măsura” ta.
Pe munte trebuie să te fereşti de soare, de aceea ai nevoie de şapcă şi de ochelari de soare. E bine să ai şi o cremă pentru protecţie solară. Trusa de prim ajutor este obligatorie atunci când faci drumeţii (faşă, plasturi şi comprese sterile, dezinfectant, glucoză sau pliculeţe de zahăr şi lămâie pentru extenuare sau hipoglicemie ş.a.).
Nu uita să iei cu tine suficientă apă (cel puţin doi litri). Evident, nu uita mâncarea! Dar nu căra orice, n-a murit nimeni de foame pe munte (rucsacul să fie cât mai uşor). E bine să ai la tine şi briceag, brichetă/chibrituri, o folie de supravieţuire şi o lanternă.

Nu numai urşii sunt periculoşi

În grup mai mare sau mai restrâns, nu urcaţi pe munte fără să aveţi numărul de telefon de la Salvamont. Înainte de plecare, anunţaţi pe cineva despre traseul pe care vreţi să-l urmaţi. Prin pădure, faceţi-vă simţită prezenţa, vorbiţi, cântaţi, fluieraţi. De regulă, animalele sălbatice se sperie de oameni şi păstrează distanţa.
Totuşi, luaţi la voi un spray antianimale, îndeosebi pentru urşi. Dar nu doar urşii sunt periculoşi, ci şi unele animale domestice, precum taurii, care vara păşunează la munte.
Chiar mai periculoşi sunt câinii sălbăticiţi şi câinii ciobăneşti, care pot ataca în haită şi care sunt greu de ţinut la distanţă. Dacă sunteţi atacaţi de astfel de câini, strigaţi după ajutor, doar vocea/ comanda ciobanilor îi va potoli.

 
 

Urmărește-ne pe Google News